Ілюстрація REUTERS

В останню декаду січня ціни на картоплю в Україні помітно знизились. Станом на 27 січня 2020 року на найбільшому в Західній Україні гуртовому ринку ОРСП «Шувар» картопля пропонується по 7,5-8,5 грн/кг. За січень ціни просіли мінімум на 20%, а  у порівнянні з минулим роком картопля сьогодні коштує лише на 30% дорожче.

Читайте такожДо України під виглядом білоруської картоплі завозять російську

За даними департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар», здешевленню картоплі сприяло сезонне зниження активності покупців після свят, при цьому країна продовжує активно імпортувати картоплю.

Відео дня

«У другій половині зими картопля в Україні коштує мінімум на третину дешевше, ніж на початку сезону. У серпні, коли ми мали б збирати власний врожай і коли вартість картоплі традиційно є найнижчою, ми бачили на ринку безпрецедентну ціну 11-12 грн/кг. Сьогодні картоплю вже пропонують по  7-8,5 грн/кг. Це не тішить ані продавців, які планували взимку торувати значно дорожче, ані покупців, які під впливом ажіотажу восени запасилась досить дорогою картоплею», - розповіла керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар» Тетяна Гетьман.

фото shuvar.com

У продавців картоплі є певні сподівання щодо зростання ціни в кінці зими або вже на початку весні. Рік тому картопля в Україні теж дешевшала в другій половині зими, зростання ціни розпочалось лише у квітні 2019 року  і тривало до травня, поки на ринку не почала з’являтись рання картопля. Також у минулому сезоні Україна майже не імпортувала картоплю, хоча ціни в цілому були вищі від середніх за останні 5 сезонів. Цього сезону з серпня по грудень 2019 року до України було завезено 232 тис. тонн картоплі - рекордний обсяг за всі роки незалежності.