Ілюстрація REUTERS

Європейський союз зняв заборону на імпорт курятини з України, яка була чинною з 23 січня через спалах пташиного грипу на Вінниччині.

Читайте такожУкраїна оновила рекорд з експорту м'яса птиці

Про це йдеться в рішенні ЄС, опублікованому на сайті Європейської комісії.

Відео дня

Як повідомив на своїй сторінці у Facebook представник України при Євросоюзі Микола Точицький, ЄС також вперше застосував режим зонування до України, тобто визнав кордони спалаху грипу на певній території, а не в країні в цілому.

"Сьогодні ми здобули дві перемоги в аграрному, санітарному та фітосанітарному секторах. По-перше, в результаті проведеної консолідованої роботи з Європейською Комісією сьогодні опубліковано рішення про зняття заборони ЄС на імпорт і транзит територією ЄС продукції птахівництва з України. По-друге, ЄС вперше застосував режим зонування в Україні в контексті спалаху грипу птиці", - написав він.

Також Точицький додав, що Україна планує ввести в аграрному секторі механізм раннього попередження, що сприятиме своєчасному попередженню і належній боротьби із захворюваннями тварин і рослин, а також запобіганню їх можливого негативного впливу на торговельні відносини з ЄС.

Як повідомляв УНІАН, 20 січня цього року ветеринари зафіксували перший з 2017 року випадок пташиного грипу в Україні - на агропідприємстві "Хутір" на Вінниччині. В результаті фахівці знищили понад 100 тис. голів домашньої птиці.

23 січня Європейський Союз тимчасово зупинив імпорт з України м'яса і м'ясної продукції з птиці через спалах пташиного грипу. Аналогічну заборону ввели ще понад 10 країн, у тому числі Японія, Південна Корея, Азербайджан, Вірменія, Молдова та інші.