Міністр економіки: стрибка цін на продукти перед Великоднем не буде / УНІАН

Непередбачуваного стрибка цін на продукти перед Великоднем цього року не буде, повідомляє прес-служба Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України з посиланням на міністра Ігоря Петрашка.

Читайте такожВеликодній кошик-2020: мінімальний набір продуктів подорожчав майже на 100 гривень

Відзначається, що подорожчання продуктів, яке спостерігалося три тижні тому, вдалося зупинити і що за останні 10 днів ціни на продукти харчування не підвищувались.

Відео дня

"Традиційно перед Великоднем спостерігається подорожчання цін на окремі категорії продуктів. Але непередбачуваних стрибків не було і не буде", - наводяться в повідомленні слова Петрашка.

За його словами, подорожчання продуктів у березні пояснюється трьома причинами - сезонним характером зростання цін перед Великоднем, девальвацією валюти і спекуляціями на тлі карантину.

При цьому дефіцит пшениці і хліба на тлі карантину і поширення коронавірусу в Україні не прогнозується.

"Забезпеченість пшеницею і хлібом - важливе питання, яке турбує українців. Станом на найнижчу точку, тобто до того, як почне надходити зерно нового врожаю, у нас буде 3 млн тонн пшениці - удвічі більше, ніж минулого року, що повністю забезпечить нам продовольчу безпеку. Тому жодного дефіциту хліба не буде", - цитує прес-служба Петрашка.

Відзначається, що міністерство здійснює щоденний моніторинг цін на продукти, а також веде діалог з виробниками, дистриб'юторами і магазинами.

"Зараз внутрішній продовольчий ринок наповнений усіма категоріями товарів, а цінова ситуація стабільна і контрольована", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 9 квітня українські мережі супермаркетів почали знижувати націнку на продукти першої необхідності.

Раніше Антимонопольний комітет зафіксував зростання роздрібних цін на продукти харчування в деяких регіонах України. Зокрема, з початку березня ціни на гречану крупу виросли більше ніж на 50%, пшоно - на 24%, цукор - на 16%. Після цього АМКУ відкрив розслідування про антиконкурентні дії українських торговельних мереж.