Серпнева спека негативно вплинула на показники виробництва сирого молока, прокоментував фахівець / фото ua.depositphotos.com

Серед молочних продуктів найбільше подорожчання і дефіцит очікується щодо вершкового масла. Воно може зрости в ціні на 20-25% порівняно з літніми показниками.

Як зазначив в коментарі УНІАН аналітик молочних ринків Максим Фастєєв, на вартість молочки впливає динаміка закупівельних цін сирого молока, що, в свою чергу, залежить від балансу попиту та пропозиції. 

"Так, серпнева спека негативно вплинула на показники виробництва сирого молока. Тепловий удар нашкодив коровам, наслідком чого стало падіння продуктивності тварин тривалістю в декілька місяців. З іншої сторони, попит на молочну продукцію останні місяці зростав – бум внутрішнього туризму та нова хвиля повернення українців з-за кордону перед початком навчального періоду продукували активні продажі сирів та свіжої категорії в HoReCa та рітейлі", – пояснює експерт.

Крім того, за словами Фастєєва, багато роздрібних мереж у вересні продавали молочку зі знижкою, що також спровокувало підвищений попит на сире молоко, закупівельні ціни на яке з серпня по жовтень підвищились на понад 15%.

"Цей стрибок буде повільно перекладатись "на плечі" споживача, тому вже зараз фіксуємо декілька етапів підняття прайсів на молочку на полиці. З урахуванням завершення масового акційного періоду, зміна кінцевих цін буде ще відчутніша. Але найбільший дефіцит та зростання очікується по вершковому маслу, яке може подорожчати в рітейлі на 20-25% порівняно з літніми показниками", - наголосив аналітик.

Ріст цін на молочку в Україні

На початку жовтня стало відомо, що в Україні подорожчали майже всі молочні продукти, за винятком йогурту питного, порівняно до минулорічного періоду. 

Тоді аналітики прогнозували, що очікується подальше зростання цін на молочні продукти в жовтні через нестачу молока-сировини на внутрішньому ринку і підвищення закупівельних цін.

Також вони припустили, що ймовірними причинами дорожчання майже усіх молочних продуктів порівняно з минулим роком є зростання витрат переробних підприємств на електроенергію, паливо і логістику, зростання закупівельних цін на сировину внаслідок скорочення її виробництва через сильну спеку в липні-серпні та скорочення поголів’я корів після повномасштабного вторгнення Росії.

Вас також можуть зацікавити новини: