94 судна очікують на інспекцію / фото facebook.com / MinInfra.UA

На тлі повномасштабного російського вторгнення в Україну в "зерновому коридорі" виявилися заблоковані майже 100 суден. 

Як повідомили у Міністерстві інфраструктури України, зараз в Босфорі на інспекцію очікують 94 судна, які йдуть по "зерновому коридору".

"У Босфорі 94 судна очікують на інспекцію: 69 суден - порожні під завантаження, а 25 - вже завантажені агропродукцією. Російська сторона в JCC (спільному координаційному центрі - УНІАН) системно гальмує проведення інспекцій", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Як зазначається, судна очікують в середньому більше місяця. Наприклад, балкер T-Med з пшеницею на борту очікує інспекцію ще з початку листопада минулого року.

Експорт українського зерна під час війни:

22 липня Україна і Росія за посередництва Туреччини підписали окремі угоди з ООН про відновлення після початку повномасштабної війни експорту української аграрної продукції Чорним морем. 

1 серпня з Одеси вийшло перше з 24 лютого судно з українським продовольством.

17 листопада реалізацію "зернової ініціативи" було продовжено ще на 120 днів.

17 грудня Мінінфраструктури України повідомило, що в Босфорі через штучні обмеження з боку Росії збільшується черга на інспекційну перевірку суден, що перевозять українську аграрну продукцію. Така ситуація призводить до обмежень в роботі українських портів і недоекспорту продукції мінімум в 3 млн тонн на місяць.

Вас також можуть зацікавити новини: