Україна змогла експортувати морським шляхом майже 8 млн тонн продовольства / ілюстрація REUTERS

Україна змогла експортувати морським шляхом майже 8 мільйонів тонн продовольства – це понад 300 суден.

Про це президент України Володимир Зеленський сказав під час вечірнього звернення до українців.

"Хоча наші експортні можливості ще далеко не повні, все ж ми змогли експортувати майже 8 мільйонів тонн продовольства морським шляхом – це понад 300 суден. 60% цього обсягу було спрямовано в Африку та Азію. Це глобальна місія нашої країни: і завдяки українському постачанню цілі регіони світу зберігають соціальну й політичну безпеку", - сказав він.

Відео дня

Президент наголосив на необхідності розширення українського зернового експорту, бо це й для наших людей робочі місця, і експортні доходи, а також кошти, щоб провести посівну наступного року.

"Але й для всього світу – одна з ключових гарантій стабільності. Те, як Україна допомагає збереженню нормального життя у світі, лише посилює репутацію нашої держави й полегшує нам створення нових зв’язків у різних регіонах", - додав він.

"Зернова" угода: що відомо

Як повідомляв УНІАН, 22 липня в Стамбулі Україна, Туреччина та ООН підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний". Термін її дії розрахований на 120 днів з можливістю пролонгації.

1 серпня вперше за період повномасштабної війни з Одеси вийшло судно з українським продовольством. За весь час роботи ініціативи в напрямку Африки було відправлено 1,1 млн тонн продовольства.