Українські пасічники подали заявок на дотації вдвічі більше очікуваного / REUTERS

Українські пасічники подали заявки на дотації на утримання бджолосімей на загальну суму 240 мільйонів гривень, що у два рази більше, ніж очікував уряд.

Читайте такожЕксперт назвавши найбільш поширену проблему загибелі бджіл

Про це йдеться у повідомленні Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Відео дня

Зазначається, що за програмою "Державна підтримка розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції" передбачена дотація у розмірі 200 гривень на утримання однієї бджолосім'ї.

"На підтримку бджільництва було заплановано 110 мільйонів гривень. Ми здивовані кількістю заявок, сума яких перевищує заплановане більш ніж удвічі. Це говорить про те, що в Україні щонайменше 10 тисяч бджолярів, які офіційно зареєстровані, працюють прозоро і можуть скористатися державною підтримкою", - наводяться в повідомленні слова заступника міністра Тараса Висоцького.

Він підкреслив, що у разі необхідності Міністерство перерозподілить кошти на допомогу бджолярам з інших програм, де буде залишок.

Водночас за програмою підтримки садівництва, виноградарства і хмелярства в Мінекономрозвитку надійшло всього 38 заявок на суму 44,5 мільйона гривень з прогнозованих 100 мільйонів гривень.

Що цьому передувало

  • У держбюджеті на 2020 рік закладено 4 мільярди гривень на підтримку сільгоспвиробників.
  • З цієї суми 1,2 мільярда гривень передбачено на програму компенсації кредитів, 1 мільярд гривень - на часткову компенсацію вартості сільгосптехніки та обладнання, 1 мільярд гривень - на підтримку тваринництва, а також по 400 мільйонів гривень - на садівництво і фермерство.