Закон покликаний забезпечити фінансову стабільність виробників у разі несприятливих погодних умов / фото ua.depositphotos.com

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про агрострахування, яким, зокрема, запроваджується державне страхування врожаїв, які постраждали внаслідок посухи та інших погодних катаклізмів.

Про це повідомили в офісі президента.

Читайте такожМінекономіки розширити підтримку АПК зі страхування врожаю

Відео дня

Закон № 1601-ІХ покликаний забезпечити фінансову стабільність виробників у разі несприятливих погодних умов, сприяти збільшенню застрахованих сільськогосподарських угідь та розширенню ринку страхування такої продукції.

"Зокрема, документ збільшує ставку податку на дохід за договорами страхування с/г продукції на 0,5 процентного пункту з метою подальшого спрямування цих коштів на підтримку страхування зазначеної продукції", - пояснили в ОП.

Розмір часткового відшкодування сільськогосподарським товаровиробникам страхових платежів встановлено на рівні до 60%. Водночас зазначається, що конкретний розмір компенсації визначається з урахуванням можливості державного бюджету у відповідному порядку використання бюджетних коштів.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Агрострахування: що необхідно знати

1 липня Верховна Рада прийняла закон про агрострахування.

Ще у 2017 році Міністерство аграрної політики та продовольства планувало розробити механізм страхування сільгоспвиробників від стихійних явищ, але досі такий напрямок підтримки був відсутній.

Експерти та політики неодноразово відзначали, що в сучасних умовах зміни клімату агрострахування стане надійним і прозорим інструментом підтримки сільгоспвиробників, який мінімізує ризики аграріїв.

Новини по темі