Ілюстрація REUTERS

Національний банк України називає нейтральним ефект для України від підвищення цін на нафту на світових ринках внаслідок виходу США з "ядерної" угоди щодо Ірану та ведення санкцій щодо цієї країни.

Читайте такожУкраїнцям радять готуватися до нового підвищення цін на АЗС через зростання вартості нафти

Про це повідомив журналістам заступник глави НБУ Дмитро Сологуб.

Відео дня

"Зі зростанням цін на нафту зростають ціни на інші сировинні товари - продовольче зерно, кукурудзу, метали. Тобто, слабкість з боку імпорту компенсується тим, що з боку експорту зростають ціни. На даний момент глобально ми бачимо, що ефект досить нейтральний", - сказав він.

Разом з тим, Сологуб зазначив, що регулятор представить точніші оцінки щодо впливу цього фактора на українську економіку в ході презентації свого наступного макроекономічного прогнозу в липні.

Довідка УНІАН. На початку травня американський президент Дональд Трамп заявив про вихід США з угоди 2015 року, передбачає зняття санкцій з Ірану в обмін на відмову від розробки ядерної зброї. Це заява США підштовхнуло ціни на нафту, оскільки Іран є одним з найбільших світових експортерів нафти, що входить до складу ОПЕК.

Українські експерти очікують зростання цін на роздрібному ринку світлих нафтопродуктів - бензину і дизельного палива, оскільки імпорт займає більше 80% українського ринку палива.