Ілюстрація REUTERS

У Венесуелі повністю відновлено подачу електроенергії.

Читайте такожНафтову компанію Венесуели перевели на обслуговування в санкційний банк РФ

Про це повідомив віце-прем'єр Венесуели Хорхе Родрігес, повідомляє Deutsche Welle.

Відео дня

Одночасно Родрігес закликав населення економно витрачати електроенергію та визнав, що в деяких населених пунктах продовжують залишатися проблеми через вибух трансформаторів. При цьому, за його словами, з 14 березня буде відновлено трудову діяльність по всій країні, заняття в школах не будуть проводитися ще один день.

Очільник Венесуели Ніколас Мадуро ще 12 березня оголосив в ефірі державного телебачення про "перемогу" у "війні за електрику" з США. Він і його прихильники неодноразово звинувачували в припиненні електропостачання в 22 з 23 штатів, яке тривало з 7 березня, Вашингтон і венесуельську опозицію.

Зокрема, Родрігес повідомив про кібератаки на системи контролю гідроелектростанції Гурі, що виробляє 80% електроенергії у Венесуелі. Мадуро, у свою чергу, заявив, що США ведуть проти його країни "енергетичну війну".

Тим часом венесуельська опозиція вважає глибинною причиною енергетичної катастрофи корупцію, зношення обладнання, відсутність технічних перевірок електростанцій і неправильне управління. Безпосередньо до колапсу електромереж у країні, за даними представників опозиції, призвело загоряння чагарнику біля високовольтної лінії електропередачі, в результаті якого відключилися турбіни електростанції Гурі.

Венесуела вже кілька місяців переживає політичну кризу. 22 січня в країні розпочалися масові акції протесту - одразу після вступу Мадуро на пост глави держави на другий термін. 23 січня голова венесуельського парламенту Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим виконувачем обов'язків президента країни. Більшість країн Євросоюзу, а також США, Канада, Австралія, частина країн Латинської Америки і Організація американських держав визнали Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели.