Ілюстрація REUTERS

Кредитне агентство Китайської Народної Республіки Sinosure і Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» уклали Меморандум про надання нацкомпанії страхової квоти на 1 млрд дол., що дозволить залучити фінансування та прямі інвестиції з Китаю в межах цієї суми. Про це повідомляє прес-служба НАК «Нафтогаз України».

Читайте також"Нафтогаз" розповів українцям, як змінити постачальника газу

«Державне експортне кредитне агентство КНР Sinosure і НАК «Нафтогаз України» уклали Меморандум про надання групі «Нафтогаз» страхової квоти на 1 млрд дол., що дозволить залучити боргове фінансування та прямі інвестиції з КНР в межах цієї суми», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Планується, що на першому етапі під страхове покриття Sinosure буде залучено близько 160 млн дол. для фінансування діючих контрактів «Укргазвидобування» з китайськими корпораціями, які постачають бурове обладнання та здійснюють бурові роботи «під ключ».

На другому етапі ще близько 800 млн дол. будуть спрямовані на інші проекти «Нафтогазу», які найближчим часом будуть узгоджені з китайською стороною.

«Отримання страхового покриття Sinosure не вимагає державної гарантії, а отже, «Нафтогаз» не буде збільшувати навантаження на державний бюджет України для залучення 1 млрд дол. інвестицій в галузь», - повідомляє прес-служба нацкомпанії.

За інформацією НАК, «Нафтогаз» вже має досвід успішного співробітництва з Sinosure. У 2018 році завдяки страховому покриттю від Sinosure для «Укргазвидобування» було придбано 13 бурових верстатів вартістю близько 140 млн дол. з відтермінуванням платежу на 5 років. Верстати придбані у китайської компанії Honghua International, що входить в державний аерокосмічний концерн КНР.

Довідка УНІАН. НАК «Нафтогаз України» – найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають близько 90% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти і газу, їх транспортуванням, а також реалізацією нафтопродуктів через власну мережу АЗС.

Корпорація Sinosure - державне експортне кредитне агентство КНР. Сума застрахованих корпорацією ризиків на кінець 2017 року становила близько 3,4 трлн дол., її кредитний рейтинг прирівнюється до суверенного рейтингу КНР.