Ілюстрація REUTERS

Водоканали України закликають керівництво країни не допустити припинення водопостачання для 5 мільйонів жителів країни з 1 квітня цього року через відсутність у підприємств договорів з постачальником електроенергії, чого вимагає Закон «Про ринок електричної енергії», який набув чинності в Україні.

Читайте такожПитне водопостачання в Україні під загрозою - водоканали

Про це на прес-конференції заявила віце-президент Асоціації «Укрводоканалекологія» Ольга Бабій.

Відео дня

За її словами, відповідно до Закону «Про ринок електричної енергії», водоканали до 1 січня 2019 року мали укласти договори на поставку електроенергії з компаніями-постачальниками, проте трейдери відмовляються укладати такі договори, оскільки водоканали мають борги за електроенергію на близько 6 млрд грн.

Така велика заборгованість виникла через те, що чинний тариф водоканалів не покриває всіх витрат підприємств, більшість компаній не отримали від держави погашення різниці в тарифах (близько 2,5 млрд грн), а також є затримки з відшкодуванням сум пільг і субсидій з боку держави.

Відповідно до закону, якщо підприємство не змогло укласти договір на поставки на вільному ринку, то електроенергію йому поставлятиме постачальник «останньої надії». Однак, за словами Бабій, тариф постачальника «останньої надії» приблизно на 30% вищий за ринковий, більш того, такі поставки він може здійснювати тільки упродовж 90 днів, тобто з 1 січня до 1 квітня.

Таким чином, зазначила вона, більш як 30 водоканалів країни ризикують з 1 квітня залишитися без електропостачання, що може призвести до суттєвих негативних екологічних наслідків.

«На жаль, ситуація патова. Для того щоб 5 мільйонів людей мали в крані воду, необхідно терміново зібрати засідання Верховної Ради і внести зміни до закону (про ринок електроенергії - УНІАН), і продовжити термін тимчасового підключення до постачальника «останньої надії» хоча б на три місяці», - сказала Бабій.

«Друге - терміново скликати Раду національної безпеки, яка дасть доручення, як діяти всім суб'єктам в умовах відключення, якщо такі відбудуться. Третє - НКРЕКП повинна терміново встановити економічно обґрунтований тариф для забезпечення діяльності підприємств, оскільки зараз жодній з організацій ці тарифи не встановлено. Ці кроки потрібно зробити наступного тижня», - додала вона.

Як повідомляв УНІАН, 31 березня 2019 року держпідприємство «Укрінтеренерго» завершує постачання електричної енергії споживачам, які приєдналися до договору про постачання електричної енергії постачальником «останньої надії» з 1 січня 2019 року.

Згідно з даними на сайті «Укрінтеренерго», таких в Україні понад 1300 споживачів. Багато з них мають проблеми з платіжною дисципліною, за перші два місяці 2019 року загальний рівень розрахунків споживачів за електроенергію не перевищує 40%. Серед найбільших боржників - теплокомуненерго, держшахти, промислові і держпідприємства, а також водоканали, найбільш проблемні з яких ДП «Вода Донбасу» і КП "Лисичанськводоканал", забезпечують водою Донецьку та Луганську області.