Ілюстрація / REUTERS

Польща зупинила транзит нафти нафтопроводом "Дружба", білоруська сторона отримала відповідну телефонограму від компанії PERN (оператор польської ділянки "Дружби"), заявив головний інженер ВАТ "Гомельтранснафта Дружба" Андрій Веріго.

"Ми отримали лист від PERN, що НПЗ в Польщі і Німеччині не можуть приймати і переробляти нафту з такими показниками, з якими вона в цей час приходить в пункт приймання поставок "Адамове". О 22.00 за варшавським часом (23.00 за мінським) 24 квітня вони призупинили відбір, тобто припинили транспортування нафти в Польщу в пункті "Адамове" на невизначений термін", - повідомив Андрій Веріго виданню БЕЛТА.

Читайте такожБілорусь призупинила експорт нафтопродуктів до України

Згідно з цим повідомленням "Гомельтранснафта Дружба" направив телефонограму в Брянськ про зупинку транзиту по західному напрямку в зв'язку з постачанням неякісної нафти і відмовою PERN приймати її.

"На заході нафтопровід від Мозиря в західну сторону повністю зупинений, засувки закриті. Зберігається поставка нафти по іншій гілці в обсягах, необхідних для транзиту в напрямку України, це близько 40 тис. т на добу", - поінформував головний інженер ВАТ "Гомельтранснафта Дружба".

У повідомленні оператора польської ділянки "Дружби" також зазначається, що продовження поставок нафти з підвищеним вмістом хлоридів породжує ризик серйозної промислової аварії як для НПЗ, так і для логістичної системи PERN. Інформацію про зупинку транзиту в польському напрямку підтвердила також прес-секретар концерну "Белнефтехим" Марина Костюченко.

"Белнефтехим" вже протягом тижня б'є на сполох у зв'язку з постачанням неякісної нафти, що надходить з російської сторони, терпляче веде переговори з "Транснафтою" і наполягає на якнайшвидшому вирішенні питання забезпечення білоруських НПЗ і трубопровідної системи нафтою, що відповідає стандарту. Однак російською стороною затягується прийняття оперативних заходів, незважаючи на обіцянки вирішити питання протягом 2-3 днів", - сказала Марина Костюченко.

"Наші сусіди не стали чекати, і в зв'язку з відмовою всіх НПЗ приймати і переробляти нафту з підвищеним вмістом хлорорганіки польський оператор PERN припинив прийом нафти. Це спричиняє втрату репутації російських постачальників нафти в Європу і, на жаль, ускладнює роботу білоруського трубопровідного транспорту та Мозирського НПЗ", - додала прес-секретар.