Ілюстрація / REUTERS

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" відпрацювала ймовірний сценарій припинення транзиту російського газу через територію України з початку 2020 року, який дозволить захистити нашу країну від газового шантажу.

Читайте такожУ "Нафтогазі" заявили про початок переговорів Росії з Україною щодо транзиту газу

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

Відео дня

"Переривання "Газпромом" транзиту газу через Україну в січні 2020 року, коли закінчиться термін дії чинного контракту - цілком ймовірний сценарій. Безумовно, ми цього не хочемо, але маємо бути повністю готові до деструктивних дій з боку Росії", – написав він.

За словами Коболєва, компанія здійснила ряд заходів, зокрема "Укртрансгаз" провів нараду диспетчерів, в ході якого пропрацював деталі організації роботи газотранспортної системи України у реверсному режимі, який буде задіяний у випадку нульового транзиту.

Також Коболєв повідомив, що компанія працює над усуненням слабких ланок, які могли б поставити під загрозу роботу газотранспортної системи країни. Зокрема, за його словами, реконструюється компресорна станція "Бар", робота якої важлива для стабільної роботи системи за відсутності транспортування.

Крім того, повідомив Коболєв, проводиться інтенсивне закачування газу до підземних сховищ, і до зими планується накопичити близько 20 мільярдів кубометрів газу. Коболєв зазначив, що за такої умови система працюватиме стабільно і гарантуватиме доставку газу всім споживачам.

"Повна готовність до переривання транзиту - кращий стоп-фактор для "Газпрому" і запобіжник від газового шантажу", - зазначив він.

Довідка УНІАН. Чинний транзитний контракт України з російським "Газпромом" був укладений у 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (до 2020 року) російський монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України. Такі тристоронні переговори Україна - Європейський Союз - РФ з питань транзиту газу після 2019 року заплановані на травень цього року.