Ілюстрація REUTERS

Національній акціонерній компанії «Нафтогаз України» для виконання плану закачування газу в підземні сховища газу (ПСГ) до опалювального сезону 2019/2020 років необхідно залучити 1 млрд дол. кредитних коштів. Про це очільник компанії Андрій Коболєв заявив в ефірі каналу ICTV.

Читайте такожКабмін затвердив відділення ГТС від "Нафтогазу"

«Ми розрахували, що для підтримки тиску в разі повної зупинки транзиту нам необхідно не менше 20 млрд куб. м газу. Зараз у сховища закачуються істотні обсяги газу, приблизно 60 млн куб. м на добу. Таким темпом ми зможемо майже досягти мети, тому темп потрібно ще більше підвищити. Для того, щоб його збільшити, «Нафтогазу» необхідно отримати додаткові кошти. Нам мінімум необхідно знайти 1 млрд дол. кредитних коштів», - сказав Коболєв.

Відео дня

Голова компанії відзначив, що є кілька варіантів, як залучити необхідну суму. За його словами, вирішити проблему може Кабмін, виплативши «Нафтогазу» хоча б частину з 140 млрд грн боргу перед компанією з компенсації за покладання спеціальних зобов'язань (ПСО).

Також Коболєв висловив сподівання, що найближчим часом «Нафтогаз» зможе повернутися до питання випуску єврооблігацій.

Як повідомляв УНІАН, Україна до початку опалювального сезону 2018-2019 років накопичила в ПСГ 17,2 млрд кубометрів газу, що є рекордним показником за останні шість років.

Довідка УНІАН. Чинний транзитний контракт України з російським «Газпромом» було укладено у 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (з 2020 року) російський монополіст має намір максимально скоротити транзит свого газу через територію України. Наступні тристоронні переговори Україна - Європейський Союз - РФ з питань транзиту газу після 2019 року були заплановані на травень цього року.