Ілюстрація / REUTERS

Оператор газотранспортної системи України держкомпанія "Укртрансгаз" домовилася зі своїм акціонером НАК "Нафтогаз України" щодо термінової поставки газу для виробничо-технічних потреб на 2,96 мільярда гривень з відстрочкою платежу, що дозволить оператору функціонувати в штатному режимі 2 місяці, повідомляє компанія.

Читайте такожУ "Нафтогазі" готуються до закінчення газового контракту з РФ в 2020 році: розглядають можливість постачання катарського газу

"НАК "Нафтогаз України" і АТ "Укртрансгаз" домовилися щодо основних параметрів договору про закупівлю паливного газу з переговорною процедурою. Досягнута домовленість стосується термінової поставки 440 мільйонів кубометрів газу для ПТП Оператора ГТС загальною вартістю 2,96 мільярда гривень, з відстрочкою платежу до 29 лютого 2020 року", - сказано в повідомленні.

Відео дня

У компанії зазначили, що відповідний договір між сторонами очікувано буде укладено наприкінці липня. Таким чином вдасться тимчасово вирішити надзвичайну ситуацію, оскільки цього обсягу газу вистачить приблизно на 2 місяці штатної роботи ГТС.

Повідомляється, що в липні "Укртрансгаз" двічі запрошував понад 200 постачальників взяти участь у закупівлях паливного газу, однак лише "Нафтогаз" погодився поставити частину необхідного обсягу газу з можливістю відстрочки платежу.

За інформацією прес-служби, газові трейдери в травні й червні не подали жодної пропозиції через значні ризики не отримати вчасно оплату з боку Оператора ГТС.

Дефіцит коштів оператора ГТС виник через встановлення економічно необґрунтованих тарифів та ігнорування регулятором несанкціонованих відборів облгазами природного газу по ГТС. Це призвело до того, що компанія не має можливості розраховуватися за своїми зобов'язаннями з постачальниками паливного газу, підрядниками та замовниками послуг з транспортування газу.

"Тому для успішного проходження опалювального сезону 2019-2020 питання тарифів для Оператора ГТС і несанкціонованого відбору газу вимагають якнайшвидшого врегулювання з боку регулятора та уряду. З відповідним зверненням "Укртрансгаз" звернувся до Ради національної безпеки та оборони України", - відзначили в компанії.

Як повідомляв УНІАН, раніше глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявляв, що удвічі знижені тимчасові тарифи для компанії-оператора газотранспортної системи "Укртрансгаз", які регулятор затвердив наприкінці грудня 2018 року, у разі їх неперегляду призведуть до збитків на 22 мільярди гривень до кінця 2019 року, що порушує фінансову стійкість оператора ГТС.

В кінці грудня 2018 року НКРЕКП вдвічі знизила тимчасові тарифи для "Укртрансгазу" на послуги транспортування природного газу для точок входу і виходу.

Довідка УНІАН. "Укртрансгаз" експлуатує 12 підземних сховищ газу загальною активною ємністю близько 31 мільярда кубометрів. Підземні сховища газу є складовою частиною системи газопостачання України та транзиту газу через її територію. Також компанія є оператором магістральних газопроводів, по яких природний газ транзитом надходить з Російської Федерації до країн ЄС.

100% акцій "Укртрансгазу" перебувають у власності НАК "Нафтогаз України".