Росія може спробувати почати зиму без "Північного потоку-2" / фото gazprom.ru

Росія може не завершити своєчасно сумнівний газопровід «Північний потік-2», якщо Данія не схвалить будівництво в її територіальних водах у найближчі тижні. Проект вартістю 9,5 мільярдів євро повинен транспортувати газ підконтрольного Кремлю «Газпрому» в Німеччину. Він отримав дозволи від кількох країн у районі Балтійського моря, але тільки не від Данії.

Данська енергетична агенція розглядає два різні маршрути вже багато місяців. Тож запланований запуск «Північного потоку-2» у січні викликає сумніви, — пише Financial Times.

Читайте такожSüddeutsche Zeitung: «Північний потік-2» хоче через суд скасувати правила ЄС, які йому заважають

Відео дня

«Якщо ми не отримаємо схвалення від Данії у найближчі кілька тижнів, ми не вкладемося в терміни», - сказав виданню чиновник, пов’язаний з «Північним потоком-2».

Ще одне джерело повідомило, що наступний місяць буде вирішальним для сумнівної «труби».

«Вже майже серпень. І це створює занепокоєння, якщо не паніку», - сказав співрозмовник видання.

Financial Times нагадує, що «Північний потік-2» був розроблений для того, щоб дозволити «Газпрому» скерувати великі об’єми газу в обхід України. Його запуск підозріло збігається з кінцем дії угоди з Києвом про транзит газу. Крім того, Польща і країни Балтії наголошують, що проект також підвищить залежність Європи від Росії. А адміністрація Дональда Трампа погрожує обкласти санкціями газопровід.

Читайте такожAmerican Interest: Росія готує нову газову кризу для Європи на зиму

Видання пише, що в «Газпромі» запевняють, що зможуть закінчити «Північний потік-2» до кінця року. Але експерти звертають увагу на те, що випробування «труби» і заповнення її газом – це не швидкий процес. Він займе ще місяці. Також «Газпром» закачує рекордні об’єми газу в підземні сховища по всій Європі. Це сигналізує про те, що компанія готується увійти в піковий сезон попиту без транзиту через Україну і «Північного потоку-2». Експерти вважають, що російська компанія готується до найгіршого, поки намагається заспокоїти клієнтів щодо поставок взимку.