Данія має прийняти план будівництва до вересня / фото gazprom.ru

Відсутність дозволу Данії на прокладку в її територіальних водах газопроводу "Північний потік-2" ставить під загрозу його своєчасний запуск.

Про це з посиланням на власні джерела повідомляє Financial Times, передає «Українська правда».

Читайте такожSüddeutsche Zeitung: «Північний потік-2» хоче через суд скасувати правила ЄС, які йому заважають

Відео дня

Данська компанія, яка повинна узгодити маршрут прокладки газопроводу, зволікає з прийняттям рішення і не схвалює запропоновані проекти.

Один зі співрозмовників видання зазначає, що Данія має прийняти план будівництва до вересня - в іншому випадку запуск "Північного потоку-2" не відбудеться до кінця 2019 року, як це заплановано.

"Це викликає занепокоєння, або навіть паніку", - сказало інше джерело, близьке до проекту "Північного потоку-2".

Довідка УНІАН. Проектом «Північний потік-2» передбачено будівництво та робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планують побудувати поруч з уже існуючим «Північним потоком-1». Будівництво газопроводу має завершитися до кінця 2019 року. Протяжність трубопроводу становитиме 1220 км, він повинен з'єднати російський Усть-Луг і німецький Грайфсвальд.

В кінці березня - початку квітня 2018 року оператор проекту будівництва газопроводу «Північний потік-2» - компанія Nord Stream 2 отримала дозвіл на будівництво газопроводу від Німеччини та Фінляндії, а в червні - від Швеції. При цьому Данія, через територію якої також має проходити газопровід, відповідного дозволу не дала. На початку травня 2018 року компанія Nord Stream 2 вже почала роботи з будівництва приймальної станції майбутнього газопроводу в околицях німецького міста Лубмин.

Україна, США і низка європейських країн виступають проти будівництва «Північного потоку-2». У свою чергу, Німеччина активно лобіює будівництво газопроводу. За оцінками експертів, в результаті припинення транзиту природного газу через територію України, наша країна може втратити майже 3 млрд дол. доходів на рік.