"Енергоатом" буде продавати 75% своєї електроенергії регульованою ціною / фото Л. Кучер

Кабінет міністрів вніс зміни до постанови про покладення спеціальних зобов'язань (ПСЗ) на ринку електроенергії, зобов'язавши Національну атомну енергогенеруючу компанію "Енергоатом" продавати 75% своєї електроенергії за регульованою ціною.

Про це йдеться в проекті постанови уряду, що є в розпорядженні УНІАН.

Згідно з текстом документа, "Енергоатом" має продавати не більше 65% виробленої електроенергії на електронних аукціонах у формі спеціальних сесій держпідприємству "Гарантований покупець" і не більше 10% - операторам системи розподілу та оператору системи передачі.

Відео дня

Це означає, що 75% електроенергії "Енергоатома" буде продаватися в рамках спеціальних зобов'язань, тоді як згідно минулого рішенням уряду – 90%.

Обсяг електроенергії від держкомпанії "Укргідроенерго", який підпадає під спеціальне зобов'язання, залишився незмінним і становить 20%.

Також уряд визначив граничну ціну на електроенергію в рамках ПСО, вироблену атомними електростанціями, на рівні 51,2 коп/кВт-год, і граничну ціну електроенергії, виробленої гідроелектростанціями, на рівні 67,376 копійки/кВт-год, які включають з 1 липня акцизний податок на вартість реалізованої електричної енергії.

Також вносяться зміни до порядку закупівлі електроенергії операторами систем розподілу для компенсації технологічних втрат. Документом передбачається встановлення обсягів закупівлі електроенергії на аукціонах операторами систем розподілу та оператором систем передачі на рівні не більше 50% обсягу, необхідного для компенсації технологічних втрат.

З метою покупки операторами обсягів електроенергії, які відповідають їх реальному споживанню, Міністерство енергетики надаватиме організатору аукціонів граничні обсяги електроенергії по кожному оператору, у межах яких вони мають право купувати електричну енергію на аукціонах на щомісячній основі з метою покриття технологічних втрат.

Як повідомляв УНІАН, 14 липня Кабінет міністрів України вніс зміни до постанови про спеціальні зобов'язання на ринку електроенергії.

Перед прийняттям рішення міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що дане рішення дозволить знизити ціни на електроенергію для промисловості.

У свою чергу представник президента в уряді Андрій Герус запропонував уряду відкласти ухвалення цього рішення на тиждень для додаткового вивчення.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман не виключив, що на наступному засіданні до цього рішення можуть бути внесені додаткові зміни.

Довідка УНІАН. 1 липня в Україні запрацював новий ринок електроенергії відповідно до Закону "Про ринок електроенергії", який був прийнятий у квітні 2017 року.

11 липня в. о. директора держкомпанії "Укренерго" Всеволод Ковальчук заявив, що ціна на електроенергію для промисловості в Україні за перші 10 днів роботи нового ринку зросла на 30%. У Кабміні назвали цю заяву некоректною.