Ілюстрація REUTERS

Україна, Польща та США уклали угоду про співпрацю з метою посилення регіональної безпеки газопостачання.

Читайте такожЗеленський: «Північний потік-2» є неприйнятним і становить загрози для всієї Європи

Підписання документу відбулось сьогодні у Варшаві, повідомляє Польське радіо.

Відео дня

Угоду підписали секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Данилюк, уповноважений польського уряду з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Пйотр Наїмський та міністр енергетики США Рік Перрі. 

Наїмський заявив, що 2021 року Польща зможе постачати Україні 6 млрд куб. газу. 

Така можливість відкриється після розширення терміналу скрапленого газу у м. Свіноуйсьце та будівництва газопроводу Baltic Pipe, що з’єднає Польщу з Норвегією. Необхідно також розбудувати газотранспортну систему в Польщі.

Наїмський повідомив, що зараз Польща може постачати в Україну приблизно 1,5 млрд куб. газу. За два роки потужність СПГ-терміналу у Свіноуйсьце збільшиться на 50% – до 7,5 млрд куб. газу. Завдяки цьому буде можливість приймати скраплений газ зі США, який придбає українська сторона, або Україна може закупити газ у польської нафтогазової компанії.

Перрі зауважив, що США допомагають Польщі зменшити залежність від російського газу і гарантувати постачання сировини. За його словами, за посередництва Польщі скраплений газ може допомогти Україні уникнути загрози виникнення дефіциту газу у разі обмеження поставок з РФ.

Секретар РНБО України Олександр Данилюк наголосив, що залежність від Росії має не лише економічні, але й політичні наслідки. Єдиний вихід, за його словами, – диверсифікувати постачання. Тому наступним кроком є можливість доступу до скрапленого газу з інших країн, перш за все зі США.

Як повідомляв УНІАН, 29 серпня польська PGNІG і "Енергетичні ресурси України" домовились про постачання в Україну через Польщу американського газу.

Польська нафтогазова компанія (PGNІG) придбає скраплений газ у США, який буде проданий компанії "Енергетичні ресурси України" (ЕРУ) після процесу регазифікації.

На початку листопада скраплений газ прибуде в польський СПГ-термінал імені президента Леха Качинського в Свіноуйсьце. СПГ надійде в польську систему передачі після регазифікації, звідки він потрапить в Україну через газове сполучення в Германовіце і буде переданий компанії ЕРУ. 

Україна в 2018 році імпортувала 10,39 млрд куб. м природного газу на загальну суму 3,12 млрд дол.

Наприкінці листопада 2015 року Україна відмовилася від закупівлі природного газу у російського «Газпрому».