Оржель: газ – товар сезонний / фото УНІАН

Ціна газу для населення і теплокомуненерго в першому кварталі 2020 року буде нижчою, ніж за той самий період цього року, навіть за умови припинення транзиту російського газу через територію України з наступного року.

Читайте такожОржель назвав неприйнятними умови «Газпрому» для України

Про це в ефірі одного з телеканалів заявив міністр енергетики й захисту навколишнього середовища Олексій Оржель, коментуючи підвищення ціни на газ для населення з листопада на 14,7%.

Відео дня

«Перед тим, як підвищити ціну на газ у листопаді, ми зменшували ці ціни. Починаючи з липня місяця, зменшення ціни на газ становить більш як 30%. Газ - товар сезонний, і споживання сезонне... Але скажу вам навіть більше: український уряд забезпечить меншу ціну, ніж була в першому кварталі цього року. Тобто на перший квартал 2020 року ціна буде меншою, ніж у першому кварталі 2019 року. І це дуже важливо, враховуючи, що у нас може бути й зовсім зупинено транзит газу», - сказав він.

Також Оржель наголосив, що припинення транзиту російського газу через Україну з січня 2020 року створить надзвичайну ситуацію на європейському ринку газу, що неминуче призведе до зростання цін.

«Що таке припинення транзиту? Це безперечно надзвичайна ситуація на ринку. А надзвичайна ситуація - це екстремальне зростання цін», - сказав він.

Проте, за словами міністра, уряд зараз активно готується до того, щоб забезпечити українців газом на випадок припинення транзиту і не допустити стрибка цін на блакитне паливо.

«Що робить український уряд разом з НАК «Нафтогаз України»? Ми забезпечуємо великі запаси газу в сховищах. Більше того, з огляду на великі запаси в сховищах, що їх було куплено за ринковою ціною влітку і на початку осені, ми зможемо забезпечити стабільні ціни для наших українських споживачів і теплопостачальних компаній», - зазначив міністр.

Як повідомляв УНІАН, НАК «Нафтогаз України» в листопаді підвищила ціну для населення на 14,65%, порівняно з ціною на жовтень, до 4899 грн за тисячу кубометрів (без урахування ПДВ, націнки газзбутів і транспортних витрат).

Ціна на газ для населення з січня по березень 2019 роки не перевищувала 8550 грн за тисячу кубічних метрів з ПДВ.