Ілюстрація REUTERS

Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель вважає, що в разі підписання нової угоди про транзит газу з російським «Газпромом», з огляду на великі запаси газу в українських і європейських сховищах, ціна може стати однією з найнижчих в історії.

Читайте такожУкраїнцям запропонують "страхову" ціну на газ: що це значить

"Якщо ми підпишемо договір на транспортування з «Газпромом», це не лише газ, закачаний за літніми цінами, ще більше факторів впливатиме на зниження ціни на газ. Якщо це станеться, у нас буде історичний мінімум за цінами, починаючи з 1 січня» , - сказав він.

Відео дня

За його словами, великі запаси газу в підземних сховищах України і Європи, закачані в період найнижчих цін на ринку - вересень і жовтень, дозволять уникнути цінових стрибків навіть за відсутності транзиту.

Міністр підкреслив, що підписання нової угоди про транзит газу з Росією є абсолютним пріоритетом у планах відомства і зазначив, що з ухваленням закону про анбандлінг питання подальших контрактів вирішуватиметься лише з урахуванням економічної доцільності, без будь-якого політичного тиску.

Як повідомляв УНІАН, 18 листопада міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель заявив, що ціна газу для населення і теплокомуненерго в першому кварталі 2020 року нижча, ніж за той самий період у поточному році, навіть за умови припинення транзиту російського газу через територію України з наступного року.

Поточний контракт між Росією і Україною на транзит газу через нашу територію закінчується з 1 січня 2020 року.