Ілюстрація / REUTERS

В Європейському Союзі заявляють, що розраховують на конструктивні тристоронні переговори у форматі Україна, Росія і Європейська комісія, які відбудуться 19 грудня у Берліні, стосовно майбутнього транзиту російського газу через територію України.

Про це на брифінгу у Брюсселі сказав речник Європейської комісії з питань діяльності із захисту клімату та енергетики Тім Макфі, відеозапис якого розміщено на сайті аудіовізуальних послуг Єврокомісії.

Він зауважив, що тристоронні переговори щодо транзиту російського газу через територію України після 2019 року відбудуться завтра, 19 грудня, у Берліні. За його словами, після переговорів очікується прес-конференція приблизно о 19:30 (за київським часом).

Відео дня

Читайте такожІмовірність підписання нового контракту з "Газпромом" з кожною хвилиною зменшується до нуля - Коболєв

"Усе, що я можу сказати, що ми не можемо спекулювати щодо того, якими будуть підсумки переговорів. Ми розраховуємо на конструктивну дискусію, і ми розраховуємо на прийняття політичної угоди, яка охоплюватиме усі ключові параметри майбутнього контракту із транзиту", - заявив Макфі.

Як повідомляв УНІАН, президент України Володимир Зеленський за підсумками переговорів у "нормандському форматі" в Парижі 9 грудня заявив про шанс підписати новий договір про транзит газу з Російською Федерацією на кращих умовах, ніж були до цих переговорів.

Останні тристоронні переговори щодо транзиту газу через територію України з 1 січня 2020 року відбулися 28 жовтня в Брюсселі. Попередня зустріч відбулася 19 вересня.

Чинний транзитний контракт України з російським "Газпромом" було укладено у 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (з 2020 року) російський монополіст має намір максимально скоротити транзит свого газу через територію України.