Ілюстрація REUTERS

Сьогодні Україна і Росія продовжать переговори щодо транзиту газу після 2019 року в тристоронньому форматі в Мінську, на яких сторони можуть вийти на фінальне рішення про підписання нового контракту.

Читайте такожУгода з транзиту газу буде допрацьовуватися - Вітренко

Про це міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель написав на своїй сторінці в Facebook за підсумками переговорів у форматі Росія, Україна та Європейська комісія, які проходили 19 грудня в Берліні.

Відео дня

"Після непростого дня переговорів ми досягли принципових домовленостей щодо деталей нового договору на транспортування газу. Завтра ми продовжимо переговори в Мінську в тристоронньому форматі та сподіваємося вийти на остаточне рішення", - написав він.

За інформацією Оржеля, Єврокомісія братиме участь в онлайн-форматі.

"Ми дотримуємося нашої позиції та незалежно від місця переговорів, незалежно від ситуації будемо відстоювати інтереси українського. Нам необхідно отримати справедливу оплату за транспортування газу Україні та забезпечити енергетичну безпеку в регіоні. Від цього виграє кожен кінцевий споживач, адже продовження договору на транспортування сприятиме стабільності на ринку, а відповідно - зменшення ціни на газ", - підкреслив міністр.

Як повідомляв УНІАН, 19 грудня в Берліні пройшов черговий раунд тристоронніх переговорів у форматі Україна - Росія - Європейська комісія про транзит російського газу після 2019 року.

Останні тристоронні переговори щодо транзиту газу через територію України з 1 січня 2020 року відбулися 28 жовтня в Брюсселі. Попередня зустріч відбулася 19 вересня.

Чинний транзитний контракт України з російським "Газпромом" був укладений у 2009 році терміном на 10 років. Його дія закінчується 1 січня 2020 року.