Ілюстрація / REUTERS

За підсумком трьохсторонніх перемовин між Україною, Росією та ЕС стосовного нового транзитного контракту, сторони досягли попередньої згоди по всім ключовим питанням.

Про це на брифінгу повідомив заступник голови Єврокомісії Марош Шефчович.

«Ми досягли згоди по всім ключовим питанням. Це дуже хороші новини для України, Європи, Росії, для газового ринку», - сказав Шевчович.

Відео дня

При цьому він не розкрив деталей досягнутих домовленостей, але зазначив, що завтра, 20 грудня ці домовленості мають бути підтверджені на більш високому рівні - керівництвом України і Росії. Після цього домовленості можуть бути підписані.

У свою чергу міністр енергетики і захисту навколишнього середовища Олексій Оржель відзначив, що сторони якісно відпрацювали кінцевий протокол рішення, що наближає країни до підписання фінальних договорів.

Читайте такожВ Євросоюзі розповіли, чого очікують від переговорів по транзиту газу через Україну

«Ми маємо погодити ці останні наші позиції зі столицями Києвом і Москвою, а також на прямому зв'язку буде і Брюссель. Найближчим часом я впевнений, що ми досягнемо позитивного результату для всіх сторін», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 19 грудня, у Берліні пройшов черговий раунд тристоронніх переговорів у форматі Україна - Росія - Європейська комісія про транзит російського газу після 2019 року.

Останні тристоронні переговори щодо транзиту газу через територію України з 1 січня 2020 року відбулися 28 жовтня в Брюсселі. Попередня зустріч відбулася 19 вересня.

Чинний транзитний контракт України з російським «Газпромом» було укладено у 2009 році терміном на 10 років. Його дія спливає 1 січня 2020 року.