Україна і Молдова підписали угоду про постачання газу / фото segodnya.ua

«Оператор ГТС України» та ТОВ «Молдоватрансгаз» і АТ «Молдовагаз» підписали міжоператорську технічну угоду (interconnection agreement) про взаємодію відповідно до європейських правил з 1 січня 2020 року.

Про це повідомляє прес-служба Оператора ГТС.

Читайте такожУ Зеленського розповіли, коли Україна і Росія підпишуть контракт щодо транзиту газу (відео)

Відео дня

«Цей крок дозволяє транспортувати газ за європейськими правилами в обох напрямках між Україною і Молдовою через точки Олексіївка, Гребеники, Каушани, Ананьїв, Лиманське. Таким чином, це повністю завершить розблокування трансбалканського газового коридору та дозволи споживачів Молдови з 1 січня 2020 року», — йдеться у повідомленні.

Також сторони підписали договори на транспортування газу територіями України і Молдови для прикордонних споживачів обох країн.

Зазначається, що наприкінці цього року «Оператор ГТС України» вже підписав міжоператорські угоди з Угорщиною, Румунією та Польщею. Наразі продовжуються перемовини зі словацьким оператором EUSTREAM та російським «Газпромом».

Згідно з повідомленням, раніше співпрацю українського оператора ГТС з суміжними операторами блокував довгостроковий контракт між НАК «Нафтогаз України» і «Газпромом», який завершується 1 січня 2020 року.