Водночас "Газпром" сплатить Україні 2,9 мільярда доларів штрафу за рішенням арбітражу / Фото УНІАН

Кабінет міністрів погодив мирову угоду з російським «Газпромом» щодо штрафу на 7,4 мільярда доларів, який Антимонопольний комітет України зобов’язав Росію виплатити Україні.

Про це йдеться у відповідному розпорядженні на офіційному сайті уряду.

Читайте такожПристайко пояснив, як запуск "Північного потоку-2" вплине на Німеччину і Францію

Відео дня

«Схвалити проект Мирової угоди у справі за позовом публічного акціонерного товариства “Газпром” до держави Україна, яка розглядається арбітражним трибуналом ad hoc відповідно до Арбітражного регламенту Комісії Організації Об’єднаних Націй з права міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ), справа ПТС № 2019-10», – йдеться у тексті документу.

Пункт про відмову від накладеного на «Газпром» штрафу від АМКУ був однією з умов продовження транзиту газу через Україну. Водночас «Газпром» зобов’язався сплатити Україні інший штраф – 2,9 мільярда доларів – за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Як повідомляв УНІАН, за підсумками переговорів 20 грудня Росія та Україна підписали протокол домовленостей про продовження транзиту газу через Україну і врегулювання взаємних вимог. Виконавчий директор НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко назвав новий газовий контракт з російським "Газпромом" "складним для всіх сторін компромісом".

Домовленості передбачають підписання контракту на 5 років з можливістю пролонгації ще на 10 років, мінімальний обсяг 65 мільярдів кубометрів газу в перший рік і 40 мільярдів кубометрів - в наступні 4 роки, відгук майбутніх судових позовів "Нафтогазу" і "Газпрому", згоду російського газового монополіста виплатити Україні грошима до Нового року понад 2,9 мільярда доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Всі необхідні документи мають бути підписані до кінця поточного року.