/ Фото УНІАН Домовленості між Україною та РФ передбачають підписання контракту на 5 років з можливістю пролонгації на 10 років / Фото УНІАН

Після підписання нової угоди з Україною про продовження транзиту газу, російський «Газпром» розморозить свої активи у Європі.

Про це в інтерв’ю РБК заявив міністр енергетики РФ Олександр Новак.

Читайте такожУ РФ розраховують на допомогу Євросоюзу щодо "Північного потоку-2"

Відео дня

«До 29 грудня буде підписана мирова угода, будуть відкликані всі позови, зняті всі арешти з майна «Газпрому» в Європі. Таким чином, ми обнулимо всі взаємні судові претензії, як й планували», – розповів він.

Водночас Росія наполягатиме на виплаті боргу України по євробондах на 3 мільярди доларів. За словами російського міністра, цього питання на переговорах з Києвом не порушували.

«Це дві різні теми. І ми на переговорах по газу цього питання не порушували. Обговорювали тільки врегулювання заборгованості між «Газпромом» та «Нафтогазом». Однак тема євробондів залишається на порядку денному. Росія продовжує роботу зі стягнення цієї заборгованості», – заявив Новак.

Як повідомляв УНІАН, за підсумками переговорів 20 грудня Росія та Україна підписали протокол домовленостей про продовження транзиту газу через Україну і врегулювання взаємних вимог. Виконавчий директор НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко назвав новий газовий контракт з російським "Газпромом" "складним для всіх сторін компромісом".

Домовленості передбачають підписання контракту на 5 років з можливістю пролонгації ще на 10 років, мінімальний обсяг 65 мільярдів кубометрів газу в перший рік і 40 мільярдів кубометрів - в наступні 4 роки, відгук майбутніх судових позовів "Нафтогазу" і "Газпрому", згоду російського газового монополіста виплатити Україні грошима до Нового року понад 2,9 мільярда доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Всі необхідні документи мають бути підписані до кінця поточного року.