REUTERS

У Кремлі відмовилися коментувати перспективи газових переговорів між Україною та Росією.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це журналістам сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

"Поки нічого сказати. Йдуть переговори. Ведеться робота. Вона непроста. Поки не будемо забігати наперед і робити якісь прогнози", - сказав Пєсков журналістам, відповідаючи на питання, чи очікують в Кремлі, що контракт про транзит російського газу в Європу через територію України буде підписаний до кінця року.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, за підсумками тристоронніх переговорів у форматі Україна - ЄС - Росія 20 грудня міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель заявив, що сторони підписали протокол, який передбачає виконання сторонами низки домовленостей.

Зокрема, новий контракт на транзит російського газу в Європу через територію України буде укладено строком на 5 років з можливістю пролонгації на 10 років.

«Нафтогаз України» отримав від «Газпрому» близько 2,9 млрд дол. компенсації за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Читайте такожУкраїна і Молдова підписали угоду про транспортування газу

Крім того, згідно з протоколом зустрічей представників ЄС, України і РФ, а також ТОВ «Оператор газотранспортної системи України», НАК «Нафтогаз України», ВАТ «Газпром», до 29 грудня 2019 року «Газпром» і Україна повинні укласти мирову угоду в рамках справи ПТС №2019-10 «ВАТ «Газпром» проти України», яка зараз розглядається арбітражним судом у Женеві.

Така мирова угода передбачатиме, в тому числі, припинення Україною всіх поточних і можливих майбутніх вимог до «Газпрому», заснованих на рішеннях Антимонопольного комітету України та Господарського суду Києва, прийняті в 2016 році.