Ілюстрація / REUTERS

Газпром планує самостійно закінчити будівництво морського газопроводу «Північний потік-2», без використання послуг західних компаній та технологій.

Про це повідомила заступниця голови правління російської компанії Олена Бурмістрова під час Європейської газової конференції, передає російський «Интерфакс».

Зокрема, Бурмістрова зазначила, що наразі «Північний потік-2» готовий на 94%. Ще 6% трубопроводу «планує добудувати російська сторона».

Відео дня

Також заступниця голови Газпрому зазначила, що навіть після закінчення будівництва цього трубопроводу Росія планує експортувати до Європи приблизно ті ж обсяги газу, що й раніше.

«У середньостроковій перспективі ти очікуємо, що постачання газу збережеться на рівні минулих років, з коригуванням на погодні умови», — додала вона.

Читайте такожАмериканський експерт пояснив, чому Росії буде важко добудувати "Північний потік-2"

Зазначимо, що російський Газпром будував «Північний потік-2» для того, аби мати змогу постачати свій газ до Європи в обхід газотранспортної системи України. Проєкт на 100% належить Росії, однак Газпром залучав іноземних партнерів для участі у ньому. Серед них — провідні енергетичні компанії Німеччини, Франції та Австрії.

«Північний потік-2» — друга гілка морського трубопроводу, який Росія будує через Балтійське море від узбережжя Росії до узбережжя Німеччини. З Півночі Німеччини газ з трубопроводу мав постачатися до Центральної Європи, забезпечуючи потреби Німеччини, Австрії, Чехії та низки інших країн. У разі завершення будівництва цього трубопроводу Росія отримала б можливість повністю відмовитися від традиційних шляхів постачання свого газу, зокрема за допомогою ГТС України.