Smart Energy / Смарт-Холдинг

Компанія Smart Energy, керуюча нафтогазовими активами групи Смарт-Холдинг, впевнена у юридичній бездоганності придбання компанії ТОВ "Аркона Газ-Енергія", що володіє ліцензією на розробку Свістунковсько-Червонолуцького родовища в Полтавській області.

Про це заявив генеральний директор Smart Energy Сергій Глазунов в інтерв'ю виданню "Апостроф".

За його словами, юридичні аспекти угоди ретельно вивчалися на стадії due diligence, в тому числі і питання відповідності із законодавством процедур отримання "Аркона Газ-Енергія" спецдозволу на розробку зазначеного родовища і його вартості.

Відео дня

"Як ми бачимо, основні обговорювані питання - це факт видачі спецдозволу без проведення аукціону відповідно до постанови КМУ №615 і розрахунок вартості спецдозволу. Він проводився відповідно до методики визначення початкової вартості, яка затверджена законодавством і діє в Україні до цього дня", - сказав Глазунов.

Він також зазначив, що дане питання було предметом розгляду в рамках відповідного адміністративного провадження, в якому брали участь і Генпрокуратура, і НАБУ, і ПАТ "Укрнафта".

"Справа була розглянута по суті, суд залишив в силі дію Наказу Держгеонадр про видачу спецдозволу. Це рішення було підтримано апеляційним судом. Верховним Судом України розглядалися касаційні скарги Генпрокуратури та ПАТ Укрнафта по цій справі і, в результаті, підтвердилася правомірність видачі спецдозволу. Без цього рішення Верховного Суду, ми б не пішли на угоду. Для нас юридична чистота вирішення будь-якого бізнесу стоїть на першому місці", - підкреслив генеральний директор.

Глазунов також додав, що в цілому операція з покупки нового активу була абсолютно прозорою, що обумовлено відповідними вимогами до діяльності покупця від групи - компанії Regal Petroleum. Остання є публічною компанією акції якої котируються на Лондонській фондовій біржі.

"В усіх своїх операціях вона виконує вимоги, які є обов'язковими для публічних компаній - зокрема, це принципи прозорості та ринковості. І дана угода не є винятком", - підкреслив глава Smart Energy.

Як повідомлялося, 24 березня Regal Petroleum plc, актив Smart Energy, оголосила про придбання ТОВ "Аркона Газ-енергія" за $8,63 млн. Половина цієї суми мала бути сплачена при підписанні угоди, інші - після позитивного для "Аркони" рішення судових претензій "Укрнафти" до "Аркона" за спецдозволом.

Довідка. Група компаній Smart Energy входить до склада Смарт-Холдингу, здійснює реалізацію проектів у сфері розвідки та промислової розробки родовищ вуглеводнів.

Smart Energy об'єднує компанії "Укргазвидобуток" (Харківська область) і Regal Petroleum з активами в Полтавській області (Представництво "Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед", ТОВ "Аркона Газ-Енергія) і Харківській області (компанія "Пром-Енерго Продукт").

У 2019 підприємства групи наростили обсяги видобутку газу на 24,7% - до 368,8 млн м3.