flickr.com/photos/blondinrikard

Про це у неділю, 14 лютого, заявив заступник міністра нафтової промисловості Рокнеддін Джаваді державному інформаційному агентству IRNA, передає Deutsche Welle.

За словами посадовця, перша партія нафти обсягом чотири мільйони барелів відправиться до Європи у найближчі 24 години.

Половину згаданого обсягу придбала французька енергокомпанія Total, решту нафти відправлять двом компаніям з Росії та Іспанії. За словами іранського посадовця, російська компанія доправить іранську нафту на свій нафтопереробний завод у Румунії.

Відео дня

Читайте такожІран заявив про готовність до діалогу з Саудівською Аравією щодо нафти

Раніше іранський міністр нафтової промисловості Біжан Намдар Зангане назвав італійські компанії Eni та Saras "традиційними покупцями" та анонсував попередні угоди. Повідомляється також про підписання меморандуму про порозуміння для розширення співпраці у нафтохімічній галузі на загальну суму в один мільярд євро.

Підписантами виступили дочірнє підприємство найбільшої державної нафтохімічної компанії Ірану NPC та італійська Maire Tecnimont Group, що спеціалізуються на обладнанні для нафтопереробної та нафтохімічної промисловості.

Читайте такожІран назвав обсяги поставок нафти до Європи

Крім того, минулого тижня в Тегерані анонсували інтенсивні переговори з німецьким концерном BASF з метою залучити 4 мільярди євро інвестицій в іранську нафтохімічну галузь.

Раніше УНІАН повідомляв, що першою західною компанією, що почала завантаження іранської нафти для її експорту морем до Європи, став швейцарський сировинний трейдер Glencore.