Автогаз в Україні здорожчає через блокаду кордону / фото ua.depositphotos.com

Скраплений газ в Україні може подорожчати через потребу об'їжджати польську ділянку кордону при імпорті. Рівень здорожчання цього пального може становити до 3 грн/л. Про це в коментарі Укрінформу заявив директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

"По скрапленому газу очікуємо здорожчання. Але, якщо восени здорожчання було через дефіцит, бо 30% імпорту було заблоковано, то зараз дефіциту не буде. Але Польща залишається великим постачальником автогазу", – пояснив він.

За його словами, постачальникам автогазу через технічні причини переорієнтуватися на залізницю тяжко й вони мусять об'їжджати польський кордон через Словаччину чи Румунію. Таке коло буде коштувати приблизно до 3 грн на літр.

Відео дня

"Ми бачимо, що вже підвищуються ціни як у роздрібному ринку, так і в оптовому", – прогнозує експерт.

Водночас блокада кордону не повинна вплинути на бензин та дизель, оскільки вони перевозяться з Польщі здебільшого залізницею. 

"Що стосується залізниці, поки що ознак блокування перевезень нафтопродуктів не бачимо. Постачальники, в тому числі Orlen, планують відвантаження", – зауважив Куюн.

Учасники ринку слідкують за розвитком подій, адже у випадку, якщо польські протестувальники почнуть блокувати залізничні перевезення, наслідки для України будуть відчутними.

Блокада кордону

З 20 лютого польські протестувальники посили блокажу на кордоні з Україною.  Були випадки перекриття залізниці та розсипання зерна, яке везли до Німеччини

В польському уряді пригрозили, що можуть розширити обмеження на імпорт з України, якщо не вдасться домовитись з українськими колегами.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що блокування кордону з Україною не є політичним рішенням уряду, заборонити фермерам протестувати вони не можуть.

Вас також можуть зацікавити новини: