Ілюстрація REUTERS

Металургійні заводи ММКІ і Азовсталь, розташовані в тимчасово окупованому російськими військами Маріуполі, звернулися до міжнародних партнерів і компаній-операторів морських портів із закликом не купувати вкрадену окупантами металургійну продукцію. Про це йдеться в листах. 

Як сказано в листі, через військову агресію Росії в Україні компанія Метінвест не має можливості експортувати металургійну продукцію, яка знаходилася в Маріупольському порту, легальним покупцям з різних країн, включаючи Іспанію, Італію, Бельгію, Грецію, Португалію, Туреччину, Ірак і Єгипет. 

"За даними відкритих джерел, російська компанія "Река-Море" у співпраці з російськими представниками приступила до завантаження судна "ПМ-3" нашою металургійною продукцією. Ми заявляємо: ця компанія, а також будь-які інші компанії, які зараз мають справу з нашою продукцією в Маріупольському порту, ніколи не були уповноважені нашою компанією будь-яким чином здійснювати будь-які дії, пов'язані з нашою продукцією. Таким чином, велика ймовірність крадіжки та контрабанди нашої металургійної продукції", - підкреслюється у листі. 

Відео дня

Незаконні дії по захопленню і відновленню роботи Маріупольського порту свідчать, що вкрадена металургійна продукція може бути незаконно вивезена і запропонована для продажу можливим покупцям, вказують в компанії Метінвест.

"Згідно з міжнародним і українським законодавством, вищевказані дії, в тому числі збройне захоплення торгових суден і нашої продукції, мають всі ознаки злочинів - бандитизму і грабежу. Ми зробимо всі можливі юридичні зусилля, щоб притягнути до відповідальності всіх злочинців і їх спільників, і повернути продукцію законним власникам. Тому ми просимо вас внести свій внесок у захист прав на вкрадені продукти", - підкреслюють в компанії. 

Підприємства звернулися до всіх своїх партнерів з проханням ретельно аналізувати кожну угоду щодо металургійних продуктів сумнівного походження. Особливу увагу просять звернути на продукцію, яка походить з тимчасово окупованих українських міст - Маріуполя, Херсона та/або Севастополя, або привезена з російських міст Таганрог, Туапсе, Ростов-на-Дону, Новоросійськ, звідки раніше не поставлялася. 

"Також просимо ретельно перевіряти сертифікати походження та товаросупровідні документи металургійної продукції, яка походить з тимчасово окупованих українських міст Маріуполя, Херсона та/або Севастополя. У разі виникнення підозр - відхилити угоди і/або домовленості з російськими компаніями або пов'язані з постачанням металургійної продукції, і повідомити нас про комерційні пропозиції", - резюмується в листі. 

Як відомо, раніше ММКІ та Азовсталь звернулися в Офіс генерального прокурора з проханням порушити кримінальне провадження за фактом крадіжки металопродукції з Маріупольського порту. 

Нагадаємо, російські війська вивозять зерно і металопродукцію, вкрадену на тимчасово окупованих територіях України. Факти грабежу вони показують у федеральних новинах: так, нещодавно в сюжеті на російському ТБ показали, як вантажать крадений метал на судно РМ-3, яке згодом відбуло в Ростов. 

Своєю чергою в компанії Метінвест заявили, що можуть відстежити кожен лист металу, вкрадений російським агресором, і на всіх причетних до грабежу чекає міжнародний трибунал.