Ілюстрація REUTERS

Металургійні заводи корпорації «АрселорМіттал» у Європі платять за електроенергію у 2-3 рази дешевше, ніж найбільше металургійне підприємство України комбінат «АрселорМіттал Кривий Ріг», йдеться в повідомленні компанії.

Читайте такожДБР почало розслідування щодо обмеження виробництва електроенергії на АЕС

Зазначається, що «АрселорМіттал Кривий Ріг», вважає, що ціна на електроенергію в країні завищена і не відображає світовий тренд зниження цін на сировину та енергоресурси. Висока ціна на електроенергію стає критичним фактором для української металургійної галузі, робота якої зараз істотно утруднена у зв'язку з падінням цін на металопрокат, а також зниженням кількості продажів в умовах пандемії коронавірусу.

Відео дня

«Якщо порівняти ціни на електроенергію в Україні та в країнах Європейського Союзу, то підприємства «АрселорМіттал» у Європі закуповують електроенергію у 2-3 рази дешевше, ніж національні виробники в нашій країні (з урахуванням супутніх витрат на доставку). Український ринок електроенергії знаходиться поза світовими трендами, і з кінця квітня ми спостерігаємо навіть зростання цін електроенергії на РДВ (ринок на добу вперед). Така ситуація ставить вітчизняну металургію в неконкурентне становище на світовому ринку у порівнянні з іншими сталевиробниками», - цитує прес-служба начальника управління закупівлі сировини та енергоресурсів адміністрації з постачання Олега Айко.

Згідно з повідомленням, компанія «АрселорМіттал», закликає уряд України врегулювати ситуацію з неринковими підходами до ціноутворення електроенергії. Це вже завдало шкоди промисловості та ставить під загрозу плани щодо виходу з кризи, а також може спровокувати подальше скорочення промислового виробництва в «АрселорМіттал Кривий Ріг».

Як повідомляв УНІАН, раніше українська трубно-колісна компанія «Інтерпайп» заявила, що тарифи на електроенергію для промислових споживачів в останні дні квітня зросли на рекордні 38%, що свідчить про дії уряду, спрямовані в інтересах приватного монополіста.

Заступник голови парламентського комітету з економічного розвитку Дмитро Кисилевський повідомляв, що через зупинку роботи деяких атомних блоків та підвищення максимальної ціни продажу електроенергії з відновлюваних джерел на ринку, ціна на електроенергію для промисловості на вихідних зросла на 46%, до 1297 грн за МВт-год.

Довідка УНІАН. Металургійний комбінат «АрселорМіттал Кривий Ріг», що належить індійському мільярдерові Лакшмі Мітталу, є найбільшим виробником сталевого прокату в Україні, спеціалізується на виробництві довгомірного прокату, зокрема арматури та катанки.

Виробничі потужності підприємства, що має повний виробничий цикл, розраховані на щорічний випуск понад 6 млн тонн прокату, близько 7 млн тонн сталі та понад 6,7 млн тонн чавуну.

Основними ринками збуту металопродукції підприємства є країни Близького Сходу, Африки та Європи.

Корпорація Mittal Steel придбала 93,02% акцій комбінату «Криворіжсталь» на відкритому конкурсі 24 жовтня 2005 року за 24,2 млрд грн за стартової ціни 10 млрд грн, після чого меткомбінат був перейменований в «Mittal Steel Кривий Ріг», пізніше – в «АрселорМіттал Кривий Ріг». Компанія ArcelorMittal утворена у 2006 році шляхом злиття люксембурзької компанії Arcelor і індійської Mittal Steel, що належить індійському бізнесменові Лакшмі Мітталу.