Ілюстрація REUTERS

Через зупинку роботи деяких атомних блоків та підвищення максимальної ціни продажу електроенергії з відновлюваних джерел на ринку, ціна на електроенергію для промисловості в вихідні зросла на 46%, до 1297 гривень за МВт-год.

Читайте такожДубінський розповів, як в Кабміні допомагають Ахметову заробляти надприбутки на електроенергії

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник голови парламентського комітету з економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

Відео дня

"Промисловість отримала черговий "подарунок" від уряду та НКРЕКП - ціна електроенергії в ці вихідні зросла на 46% у порівнянні з минулими вихідними. На це вплинули два основні фактори – зупинка атомних блоків та трикратне підвищення максимальної ціни, за якою "зелена" електроенергія продається на енергоринку", - написав він.

За його словами, Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), напередодні прийняла рішення, яке сприяє зростанню ціни на електрику у вихідні.

"У п'ятницю тарифний регулятор НКРЕКП нишком прийняв рішення, яке призвело до різкого зростання ціни електроенергії саме у вихідні. Зокрема, ціна на цих вихідних підскочила на 46% щодо ціни минулих вихідних. Якщо тиждень тому середня ціна на РСВ (ринок на добу вперед) за суботу – неділю була 886 гривень за МВт-год, то на цих вихідних вже 1297 гривень за МВт-год", - пояснив депутат.

Кисілевський вважає, що з такою тарифною політикою споживання електрики гарантовано впаде ще більше, оскільки в такому разі нікому буде її споживати.

"Там, де виробників не добив коронавірус, доб'є уряд та регулятор. Промислові підприємства будуть скорочувати обсяги виробництва й людей", - додав він.

Як повідомляв УНІАН, раніше голова парламентського комітету з питань енергетики Андрій Герус заявляв, що Україна не має вирівнювати баланс в енергосистемі виключно шляхом обмеження роботи атомних енергоблоків державної компанії НАЕК "Енергоатом", яка виробляє саму дешеву електричну енергію на ринку.

Державне підприємство "НАЕК "Енергоатом", що є оператором усіх діючих атомних електростанцій України, наприкінці квітня вимушено вивело у резерв енергоблок №3 Рівненської АЕС у зв'язку із прогнозним зростанням виробництва поновлюваної та теплової генерації.

Таким чином, протягом двох наступних місяців на АЕС України у вимушеному простої будуть перебувати 2 енергоблоки сумарною потужністю 2000 МВт.