Фото: ua.depositphotos.com

Твердження Росії та Німеччини про екологічність "Північного потоку-2" є абсолютно хибними.

Про це під час форуму Democracy In Action сказав президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар.

"Згідно із заявами Федерального уряду Німеччини, найбільшим аргументом на користь "Північного потоку" і "Північного потоку-2" є більше використання природного газу як перехідного палива, щоб досягти цілей декарбонізації та нейтральності клімату. І справді: викиди СО2 від спалювання газу є на третину нижчими, ніж викиди від спалювання вугілля чи нафти. Але метан сприяє глобальному потеплінню набагато більше, ніж СО2. Його ефекти значно суттєвіші, ніж ефекти оксиду карбону", - наголосив Гончар.

За його словами, Росія та Німеччина переконують, що "Північний потік-2", пролягаючи морським дном, сам по собі нічого не викидає, оскільки його труби загерметизовані.

"Але це хибне твердження. "Північний потік-2" має лише 1230 км офшорної секції. А загальна його довжина - понад 4760 км. Це - десятки компресорних станцій, що використовують природний газ у якості палива. Викиди СО2 та метану відбуваються як на Ямалі, так і вздовж усього маршруту. Загальне зменшення викидів парникових газів виглядає сумнівно. А оскільки метан є більш агресивним, то загальний ефект зменшення викидів СО2 у Європі буде абсолютно нівельовано викидами метану", - вказав експерт.

На його думку, впровадження "Північного потоку-2" не допоможе досягнути цілей кліматичних угод Європи.

"Аналізуючи проект, важливо бачити не тільки те, що показують його ініціатори, але й те, що вони ігнорують і намагаються приховати. "Північний потік-2" - це проект, де намагаються приховати дуже багато", - додав Гончар.