фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

У парламенті хочуть внести правку 560 до скандального законопроекту 8401 (щодо повернення довоєнних податків для бізнесу) про внесення змін до Податкового кодексу України, що може вчергове створити сприятливі умови для ухилення від сплати ПДВ деяким компаніям на енергетичному ринку. Таку думку висловив народний депутат Олександр ДубІнський.

"Згідно зі статтею 185 Податкового кодексу, оподатковування об'єкта - це операції з постачання послуг на митній території України. Однак, нова правка передбачає виключення для операцій з надання для послуг з доступу до пропускної спроможності міждержавних перетинів та допоміжних послуг, визначених Законом України "Про ринок електричної енергії". Внесена правка передбачає, що місцем постачання цих послуг визачається місце реєстрації отримувача послуги. У випадку постачання послуги  на енергетичному ринку нерезидентам, ці операції не є об’єктом  оподаткування ПДВ, оскільки постачаються не на митній території України. Така норма відкриває можливість великим структурованим компаніям, що включають резидентів та нерезидентів, уникнути сплати ПДВ", – пояснив нардеп.

Він додав, що при цьому в Україні продовжують збільшувати податкове навантаження на малі та середні підприємства та вводити нові обов'язки, які ускладнюють їхню роботу. Подані ним 44 правки, які мали б зупинити повернення тиску на малий та середній бізнес, були відхилені.

Відео дня

"Виникає логічне запитання, хто з цього отримає вигоду? Зазначу, що одноосібний автор правки №560 є голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев, який неодноразово публічно висловлював позицію щодо необхідності підвищення податків для високомаржинального бізнесу задля наповнення бюджету воюючої країни. Вважаю, що такі  зміни суперечать політиці, спрямованій на підтримку малого та середнього бізнесу, а також на забезпечення прозорості та рівності на ринку. Держава під час війни має підставляти плече, а не підніжку. Звернуся до Міністерства фінансів та з'ясую, чому саме ця правка була внесена і хто саме нею користуватиметься задля власного збагачення", – зазначив Дубінський.

Нагадаємо, раніше вже були зареєстровані суперечливі зміни до податкового законодавства, які викликали обурення серед підприємців та громадськості. Зокрема, обовʼязкове використання касових апаратів для всіх ФОПів.