Енергетики просять Зеленського забезпечити можливість ремонту електромереж / фото УНІАН

Незалежна профспілка енергетиків закликала владу зберегти досягнення минулорічної реформи обленерго, від якої залежить можливість ремонтувати електромережі та готуватись до опалювального сезону в умовах війни.

Лист до президента опублікований на сторінці профспілки в Facebook.

"Завдяки перевагам методології стимулюючого тарифоутворення, оператори систем розподілу мають можливість в умовах дефіциту коштів здійснювати фінансування витрат шляхом перерозподілу між статтями структури витрат. Зокрема покривати витрати на аварійно-відновлювальні роботи, виплачувати заробітну плату", - зазначається у листі Профспілки.

Відео дня

Енергетики підкреслили, що наразі RAB-тариф це єдина можливість підготовки до ОЗП, ремонтів мереж та виплати зарплатні.

"Фінансування необхідних робіт з ліквідації аварій, відновлення пошкодженого обладнання, фінансування заробітної плати тощо є необхідними умовами для забезпечення соціально-значимої функції належного електропостачання споживачам України та вдалої підготовки енергогосподарства операторів систем розподілу до проходження осінньо-зимового періоду 2022-2023 рр.", - підкреслюють у Незалежній профспілці енергетиків.

Нагадаємо, в 2021 році почало діяти нове стимулююче інвестиції RAB-регулювання. Учасники ринку стверджували, що завдяки йому обленерго вперше за 30 років отримали можливість залучати більше коштів для оновлення та розвитку електромереж.