ЗАЕС наразі окупована РФ / фото zoda.gov.ua

Голова Міненергетики Герман Галущенко повідомив, що наразі відбувається синхронізація української енергосистеми з європейською.

Про це розповів голова Міненергетики Герман Галущенко в інтерв'ю "Економічній правді".

На його думку, перший експорт з України піде найближчим часом. Проте це не буде великий об’єм, а тільки одна з ліній, яка буде для цього використана.

Відео дня

Герман Галущенко зазначив, що зараз перетин технічно дозволяє експортувати 2 ГВт, але в принципі є план збільшити до 4,5-5 і навіть 6 ГВт.

"Ми прораховували всі варіанти. Включаючи сценарій, якщо ЗАЕС "сяде на нуль". По-перше, ми навіть не розглядаємо сценарій, що росіяни залишаться на "запоріжці", але з точки зору енергосистеми ми забезпечуємо стабільність в мережах коштом технічних перетоків", – повідомив Галущенко.

Він додав, що, звичайно, знищення інфраструктури впливає на стабільність енергосистеми, але говорити про те, що це умовно, тому що під окупацією Запорізька станція – абсолютно ні.

Галущенко пояснив, якщо будуть умови, що конфлікт консервується, тоді будемо все збалансовувати.

"Ми маємо резервні потужності. Як опція – зможемо скористатися перетоками або покупкою електроенергії з Європи", – додав голова Міненергетики.

Вас також можуть зацікавити новини: