Фото "Енергоатом"

15 жовтня на робочу нараду зібралися фахівці Дирекції ДП «НАЕК «Енергоатом», відокремленого підрозділу Енергоатома «Атомпроєктінжиніринґ», Київського науково-дослідного та проєктно-конструкторського інституту «Енергопроєкт» (КІЕП) та Skoda JS. Обговорювали підготовку до проєктування будівництва 3-го та 4-го енергоблоків Хмельницьої АЕС. Відтепер онлайн-наради між нашими та чеськими фахівцями відбуватимуться щотижня, причому чеська сторона вже привезла на розгляд українським атомникам свої методики й пропозиції.

Голова правління генерального проєктувальника (КІЕП) Юрій Малахов повідомив, що т. в. о. президента НАЕК «Енергоатом» затвердив графік робіт з добудови енергоблоків №3 та №4 ХАЕС із чіткими дедлайнами всіх етапів – від розробки проєкту і проходження експертизи до завершення будівництва. «Передбачений термін завершення будівництва за нинішнім графіком – 2026 рік, тож маємо орієнтуватися саме на цю дату. Сьогодні ми впевнені, що готові вкластися в ці терміни», – наголосив Юрій Малахов.

За його словами, цілком логічне рішення залучити до співпраці виробника реакторної установки ще на передпроєктному етапі. «Реакторна установка – це серце атомної станції; це не просто готовий виріб, а складний технічний комплекс, що враховує всі сучасні й найжорсткіші вимоги МАГАТЕ й інших міжнародних організацій, – пояснив голова правління КІЕП. – Тож здійснювати розробку проєкту, будівництво тавведення в експлуатацію без виробника реакторної установки – все одно що намагатися збудувати автомобіль без двигуна».  

Відео дня

Директор з інвестицій та перспективного розвитку НАЕК «Енергоатом» Тетяна Амосова звернула увагу присутніх на те, що дата початку проєктування напряму залежить від того, наскільки швидко парламент розгляне законопроєкт про розміщення, проєктування та будівництво енергоблоків №3 і №4 ХАЕС.

«А тим часом ми створили робочу групу. Зараз чеська сторона привезла свої пропозиції, і відтепер щотижня ми в режимі відеоконференції працюватимемо над поточними питаннями», – розповіла вона. Таких питань, за словами Тетяни Амосової, дуже багато: від супровідних документів огляду обладнання на будівельному майданчику (проводитиметься за методикою чеської сторони) до меморандуму про співробітництво із Skoda JS та міжурядової угоди, яка дозволить Енергоатому зокрема отримати кредит на будівництво Х-3 і Х-4 від Чеського експортного банку.

Начальник відділу продажів Східна Європа Skoda JS Ян Умпрехт, присутній на робочій нараді, наголосив на важливості проєкту будівництва 3 і 4 енергоблоків ХАЕС. «Ми вже активно співпрацюємо, і передусім над меморандумом і міжурядовою угодою, адже це дуже потужний проєкт, - підкреслив пан Умпрехт. – Важливо, аби такий проєкт мав підтримку державних органів. Ми ж працюємо максимально швидко й ефективно».