/ фото УНІАН

Кабінет міністрів України скасував пільгову ціну на електроенергію для населення - 90 копійок за перші 100 кВт-год - з січня 2021 року та встановив її на рівні 1,68 грн за кВт-год.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення ухвалено на засіданні сьогодні.

Читайте такожВ Україні розширили програму отримання субсидій на комуналку (відео)

Відео дня

«Із січня проект постанови передбачає продовження дії ПСЗ (спецзобов’язання на ринку електроенергії - УНІАН) до 31 березня 2021 року, встановлення із 1 січня 2021 року до 31 березня фіксовану ціну для населення в розмірі 1,68 грн за кВт-год», - сказав в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко.

Він зазначив, що якщо уряд не ухвалить сьогоднішню постанову, то ціна на електрику зросте більш ніж у 2,5 раза, оскільки стане ринковою.

За словами Вітренка, також відповідною постановою пропонується встановлення ціни вироблення електричної енергії державним підприємством НАЕК «Енергоатом» за двосторонніми договорами на електронних аукціонах держпідприємству «Гарантований покупець» на рівні 150 грн за 1 МВт-год.

«Проект постанови розроблено з метою забезпечення фінансової стабілізації ринку електричної енергії в наступному році та стабільної роботи генеруючих компаній, на яких покладено спеціальні зобов'язання НАЕК «Енергоатом» та «Укргідроенерго» і «Укренерго». А також, і в першу чергу, звертаю на це увагу, для запобігання стрімкого зростання тарифу на електроенергію вже з січня 2021 року», - сказав глава Міненерго.

Скільки платили українці

В Україні ціна на електроенергію для населення не змінювалася з 2017 року і становить 90 коп. за 1 кВт-год при споживанні до 100 кВт-год, а понад це – 1 грн 68 коп. за кВт-год.

Разом з тим, для промислових споживачів ціни на електрику формуються на підставі ринкових механізмів і коливаються від 2,5 грн до 4 грн за кВт-год.

Підвищення тарифу

19 червня 2020 року Нацкомісія запропонувала з серпня підвищити тарифи "Укренерго" в 4 рази.

26 червня 2020 року НКРЕКП попередньо схвалила підвищення тарифу "Укренерго" вдвічі.

5 серпня Кабінет міністрів України вніс зміни в положення про спеціальні зобов'язання на ринку електроенергії, зобов'язавши держкомпанію «Енергоатом» продавати близько 50% своєї електроенергії, а держкомпанію «Укргідроенерго» продавати 30% своєї електроенергії для потреб населення за ціною 1 копійка за кіловат-годину. Раніше «Енергоатом» був зобов'язаний продавати для потреб населення 80% своєї електроенергії, а «Укргідроенерго» - 35%. Частину, що залишилася електроенергію держкомпанії можуть продавати на ринку двосторонніх договорів та інших сегментах ринку.

Звіт Єврокомісії

  • Згідно зі звітом Єврокомісії ціни на електроенергію в Україні в першому кварталі 2020 року були на 37,9% вище, ніж середня вартість в Європі
  • Україна опинилася в категорії країн з найвищими цінами на електрику в Європі поряд з Грецією (50 євро за МВт-год) і Мальтою (45 євро за МВт-год). Далі йдуть Болгарія (42 євро за МВт-год), Румунія (41 євро за МВт-год), Угорщина і Польща (по 41 євро за МВт-год).
  • У Єврокомісії зазначили, що високі ціни на електроенергію спостерігаються в тих країнах, які мають залежність від імпорту електроенергії (Греція, Угорщина), а також у тих, які мають технічні обмеження щодо імпорту (Мальта, Греція).
  • 18 грудня 2020 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив про те, що не згоден з тим, що ціни на електроенергію для українських промислових споживачів є одними з найвищих у Європі. На його думку, вони, навпаки, є одними з найнижчих.