Фото УНІАН

Наглядова рада АТ "Магістральні газопроводи України" на засіданні від 30.12.2021 року прийняла рішення про необхідність ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" здійснити перевипуск фінансової звітності за 2020 рік, оскільки ТОВ "ОГТСУ" некоректно відобразило в обліку отримане на праві господарського відання державне майно, а саме газотранспортну систему.

Про це написав народний депутат України, перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ Олексій Кучеренко, посилаючись відповідь, надану на його депутатське звернення Міністерством енергетики України від 13.01.2022 р.

"Керівництво ТОВ "Оператор ГТС України" протягом 2020-2021 років невірно здійснювало облік державного майна, зарахувавши його у власний капітал та штучно занижуючи свій чистий прибуток на суму нарахованої амортизації на це державне майно. В свою чергу, таке заниження чистого прибутку призводило і до штучного заниження дивідендів, що повинні надходити до державного бюджету, а це щонайменше складає близько 6 млрд грн на рік", - стверджує нардеп.

Відео дня

Олексій Кучеренко повідомив, що ТОВ "Оператор ГТС України" мала здійснювати облік газотранспортної системи як державний грант відповідно до позиції, висловленої у роз’ясненнях Мінфіну та  Державної фіскальної служби ще на початку 2021 року.

"Залишається відкритим запитання чому керівництво ТОВ "Оператор ГТС України" ігнорувало вимоги Мінфіну та Державної фіскальної служби щодо порядку обліку державного майна газотранспортної системи та використовувало його як привід обманювати державу та коли ми побачимо нову реальну фінансову звітність Оператора ГТС за 2020 рік? І чи відповість керівництво ТОВ "Оператор ГТС України" за маніпуляції з державною власністю?", - ставить питання нардеп.

Пан Кучеренко повідомив, що на початку грудня 2021 року направив ряд звернень стосовно питань, пов’язаних з достовірністю обліку державного майна газотранспортної системи України.

Нагадаємо, 100% статутного капіталу ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" було передано для АТ "Магістральні газопроводи України" за договором купівлі-продажу.

Згідно з фінансовою звітністю, опублікованою на сайті ОГТСУ, за 2020 рік компанія отримала чистий прибуток у розмірі 20,4 млрд грн.