Ілюстрація REUTERS

Основним паливом для виробництва електроенергії в Україні має бути українське вугілля, що дозволить забезпечити вітчизняні шахти ринком збуту.

Читайте такожБуславець хоче заборонити спалювати газ на ТЕС заради вугільних шахт

Про це в ході засідання уряду заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Відео дня

"Основним паливом для виробництва електроенергії має бути українське вугілля. Ми закуповуємо імпортний газ у той час, як наші шахтарі сидять без роботи через відсутність ринку збуту. Цю ситуацію необхідно змінити", - зазначив Шмигаль.

За його словами, після відповідного рішення уряду, наприклад, державна компанія "Центренерго" буде закуповувати та використовувати вугілля з українських державних шахт.

"Простий приклад, після нашого рішення державна компанія "Центренерго" буде закуповувати та використовувати вугілля з українських державних шахт. Так ми підтримуємо українських шахтарів і зберігаємо в цій галузі понад 20 тисяч робочих місць", - сказав прем'єр.

Як повідомляв УНІАН, раніше тимчасовий міністр енергетики Ольга Буславець скандальним чином вирішила відключити три атомні енергоблоки й знизити потужність ще на п'яти блоках державного підприємства "Енергоатом", що виробляє найдешевшу електроенергію в країні. Це дало можливість іншим видам генерації, а саме вугільній та сонячній, зберегти свої доходи.

Читайте такожОчевидна пряма залежність призначення Буславець на посаду та запуском "брудних" енергоблоків - нардеп

Найцікавіше, що інші виробники – це вугільні теплоелектростанції, дві третини яких входять до приватного енергохолдингу ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова. А також відновлювана енергетика, де найбільша частка ринку - понад 20 відсотків - належить тому самому холдингу ДТЕК.

Збігів і випадковостей тут бути не може. Буславець була призначена на посаду заступника міністра Минекоенерго з покладанням обов'язків глави відомства в середині квітня. Кандидатуру схвалив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, який раніше працював топ-менеджером у компанії "ДТЕК-Західенерго".

Голова профільного енергетичного комітету парламенту Андрій Герус заявив, що з легкої руки Буславець під час перебування на посаді керівника директорату енергетичних ринків Міністерства енергетики свого часу була прийнята відома формула "Роттердам+". Як відомо, доходи від цієї скандальної формули теж отримав ДТЕК.