Газзбути з 1 серпня перестали платити «Нафтогазу» за газ / Ілюстрація REUTERS

Газзбути, що працюють під брендом «Регіональна газова компанія» (РГК), з 1 серпня перестали платити «Нафтогазу» за газ, отриманий під час дії спецзобов'язань (ПСО).

Про це повідомили в прес-службі «Нафтогазу».

Читайте такожЦіна на газ в Україні зроста, але буде найніжчою за останні п'ять років - прем'єр-міністр

Відео дня

Відстрочка

«Через особливості нарахування плати за газ для потреб населення, газзбути традиційно розраховувалися з «Нафтогазом» з відстрочкою приблизно на місяць. Таким чином, після старту опалювального сезону борг газзбутів перед «Нафтогазом» зростає з жовтня по грудень, а з січня по вересень - зменшується, завдяки оплаті газу за попередні місяці», - пояснили в компанії.

Опалювальний сезон

У «Нафтогазі» додали, що аналогічна ситуація спостерігалася протягом опалювального сезону 2019/2020 року: борг всіх газзбутів за отриманий природний газ для потреб населення в жовтні-грудні 2019 року збільшився на 5,88 млрд грн (25%) і досяг 28, 9 млрд грн на кінець грудня 2019 року. Попри збільшення платежів у січні-липні 2020 року, борг газзбутів за природний газ для потреб населення виріс у порівнянні з початком минулого опалювального сезону на 1,116 млрд грн (з них 0,338 млрд грн - РГК). На кінець серпня борг становив 24,1 млрд грн (з них 12,8 млрд грн - борг газзбутів РГК), заявили в "Нафтогазі".

«За липень (останній місяць дії ПСО) газзбути РГК отримали від «Нафтогазу» природний газ для населення на 340 млн грн, проте в серпні 2020 року перерахували лише 700 тис. грн. «Нафтогаз» з розумінням ставиться до труднощів контрагентів в умовах вільного ринку газу. Однак борги, накопичені в попередні періоди, можуть ускладнити процес переходу. Зокрема, через непогашення боргів за газ, відпущений під час дії режиму ПСО, "Нафтогаз" змушений почати підготовку судових позовів для примусового стягнення боргів», - повідомили в компанії.

Ринок газу

  • З 1 серпня 2020 року в Україні почав працювати ринок природного газу для побутових споживачів. Очікувалося, що ціни на газ в Україні підуть вгору після відкриття ринку газу для населення з 1 серпня, але завдяки заповнюванню підземних сховищ газу (ПСГ) це станеться не так стрімко, як могло б бути.
  • 7 серпня 2020 року «Нафтогаз» оприлюднив тарифні плани з продажу газу населенню і бізнесу.
  • 17 серпня «Нафтогаз» запропонував споживачам замовити газ на рік вперед по фіксованій ціні.
  • 27 серпня 2020 року "Нафтогаз" підвищив ціну на газ для населення у вересні на 45%.