Ілюстрація REUTERS

У ЗМІ тиражуються публікації про те, що гірничодобувні підприємства України платять низьку рентну ставку на видобуток залізної руди - 4 долари за тонну.

Однак такі заяви абсолютно маніпулятивні. Про це на своїй сторінці у Facebook написав президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром", експерт в галузі промисловості Олександр Каленков.

Він нагадав, що рентна ставка – це лише один з платежів, які бізнес направляє до держбюджету.

Відео дня

"В цілому ж податкове навантаження на тонну залізорудного концентрату становить 43 долари США, а це в десять разів вище від озвученої в ЗМІ суми!",- підкреслив Каленков.

Він зазначив, що традиційно ціни на руду вкрай нестабільні й змінюються залежно від економічних циклів і таких форс-мажорних обставин, як пандемія COVID-19.

Як заявив експерт, через важку епідеміологічну ситуацію в Бразилії й ПАР ціни на руду зараз перевищили 200 доларів за тонну, але ще недавно вони були на рівні 40 доларів за тонну. Такі перепади цін очікуються в щоякнайближчому майбутньому, прогнозує він.

"Це тим більш ризиковано для української гірничодобувної галузі, оскільки вміст заліза в українських рудах в кілька разів нижчий, ніж у конкурентів, і набагато більша глибина залягання пластів. Тому і собівартість української руди в рази вище, ніж в основних світових виробників", - пояснив Каленков.

Він додав: коли ринкова кон'юнктура сприятлива і ціни на сировину зростають, пропорційно зростає оподаткування прибутку компаній і збільшуються інвестиційні програми. А гірничо-металургійний комплекс України як і раніше залишається базовою галуззю економіки нашої країни.