1 грудня 2021 року президент Володимир Зеленський заявив про те, що Україна в 2022 році починає масштабну програму "Велика термомодернізація"/ фото УНІАН Володимир Гонтар

В Україні платіжки за опалення можна істотно зменшити, провівши комплексну енергетичну модернізацію багатоквартирних будинків.

Про це, як йдеться в матеріалі УНІАН, заявив виконуючий обов'язки голови Фонду енергоефективності Єгор Фаренюк.

Читайте такожСвітовий банк виділить Україні 300 мільйонів євро на підвищення енергоефективності

Відео дня

Однак, за словами Фаренюка, реалізація комплексного пакету вимагає від року до двох років активних робіт.

"Легкий" пакет - це модернізація інженерних мереж і внутрішньобудинкових мереж: за рік кілька тисяч будинків можуть пройти. А якщо говорити про комплексну термомодернізацію, я думаю, що ресурсів в країні на перший рік впровадження такої широкомасштабної програми не вистачить більш ніж на тисячу будинків", - вважає Фаренюк.

За його словами, після проведення комплексної енергетичної модернізації багатоквартирного будинку платіжки за опалення зменшуються майже вдвічі. Модернізація ж за полегшеним варіантом приносить від 20 до 30 відсотків економії енергоресурсів.

"Роботи дуже багато. Вона не може завершиться за один, три, п'ять років. Потрібно мінімум 20-30 років для того, щоб модернізувати весь житловий фонд, якщо рухатися темпами три відсотки від загальної кількості будинків на рік", - сказав керівник Фонду енергоефективності України.

Підвищення енергоефективності:

Програма "Енергодім" пропонує два пакети заходів з підвищення енергоефективності.

Пакет "легкий" передбачає проекти вартістю в середньому 1,7 мільйона гривень, з яких 40 відсотків компенсується Фондом. Обов'язковими пунктами такої модернізації є установка в будинках лічильників та індивідуального теплового пункту, а також утеплення труб.

Пакет "комплексний", крім обов'язкових заходів з "легкого" пакету, передбачає повне утеплення будівель: теплоізоляцію стін, покрівлі та підвалів. Середня вартість такого комплексного пакету становить десять мільйонів гривень.

Опалювальний сезон:

НАЕК "Енергоатом" планує проходити опалювальний сезон з підключеними 14-ма атомними енергоблоками з 15-ти.

Міністерство енергетики затвердило прогнозний баланс електроенергії на 2022 рік, який передбачає збільшення виробництва електроенергії на 2,5%.

1 грудня 2021 року президент Володимир Зеленський під час щорічного послання в залі парламенту заявив про те, що Україна у 2022 році починає масштабну програму "Велика термомодернізація", яка дасть можливість застрахуватися від подальшого зростання цін на енергоносії.