Світові ціни на нафту знизилися і ціни на пальне в Україні теж можуть впасти / фото REUTERS

Цього тижня світові ціни на нафту переломили тренд останніх півроку, продемонструвавши різке та неочікуване падіння. 

Якщо ще минулого тижня обидва головні нафтові марки - Brent та WTI - досягли цінових максимумів за увесь 2023 рік, то цього тижня Brent впала на 11,6% а WTI приблизно на 9%, повідомляє агентство Reuters.

Проте вже сьогодні вартість чорного золота на світовому ринку трохи стабілізувалися після падіння на 2% у четвер, 5 жовтня.

Відео дня

Сьогодні, за даними Reuters, ф’ючерси на нафту марки Brent виросли на 25 центів, до 84,32 доларів, а ціни на американську нафту West Texas Intermediate - збільшились на 32 центи, до 82,63 доларів.

"Ціни на нафту стабілізуються після жорстокого тижня, коли невпинний розпродаж ринку облігацій викликав занепокоєння щодо глобального зростання. Найгірший тиждень для сирої нафти з березня починає залучати покупців, враховуючи, що ринок нафти все ще залишатиметься напруженим у короткостроковій перспективі", — приводить видання слова Едварда Мойя, аналітика OANDA.

Водночас, у австралійському Банку Співдружності (найбільшому банку Австралії та усієї південної півкулі) заявляють, що вважають нещодавнє падіння цін тимчасовим, і прогнозують її дефіцит на ринку вже у цьому кварталі. А тому ціни невдовзі знов можуть злетіти догори.

"Ми вважаємо, що як тільки ринки почнуть звертати увагу на падіння глобальних запасів нафти, ф’ючерси на нафту марки Brent, ймовірно, знову піднімуться вище 90 доларів США за барель", – йдеться у повідомленні банку.

Як падіння нафти вплине на ціни на українських АЗС

За словами засновника мережі АЗС "Прайм" Дмитра Льоушкіна, при стабілізації ціни на нафту на рівні 85 доларів за барель, і якщо курс долара так і продовжить зменшуватися на дві копійки на день, то до кінця жовтня може початися зниження цін на пальне в Україні на 0,50-1 гривню на тиждень. 

"На початок-середину листопада ціни можуть впасти на 3-3,5 гривні за підсумками", - каже він.

Проте, за словами експерта, ніхто не візьметься з упевненістю говорити про "розворот" цінового тренду на нафту.  

"У будь-якому випадку до цін на АЗС ця подія докотиться не раніше, ніж за два тижні, тому, якщо хтось думає, що завтра бензин вже стане дешевшим, видихайте. Нові котирування лише почнуть грати з наступного тижня та плюс тиждень на розвезення-підвезення. Щастя в цінах паливно-мастильних матеріалів раніше за другу декаду жовтня не настане", - сказав Льоушкін.

Ціни на нафту

Пік світових цін на нафту припав на 27 вересня. Тоді вартість нафти марки Brent сягнула 94,3 доларів за барель. З червня місяця по цю дату нафта зросла на 19 доларів, що вплинуло на ціноутворення на українських АЗС.

Проте вже цього тижня ціна чорного золота марки Brent впала на 10 доларів. Як кажуть західні аналітики, ціни на нафту почали падати через побоювання, що уповільнення глобального зростання економік призведе до скорочення споживання нафти.

Вас також можуть зацікавити новини: