фото УНІАН (Олександр Синиця)

На кінець минулої зими через пошкодження від масованих обстрілів 1,4 ГВт теплової генерації ДТЕК залишалися не в роботі, проте, зусиллями енергетиків вдалося відновити 10 енергоблоків і додатково розконсервувати 2 блоки.  

Про це під час дискусії DiXi Group про підсумки "воєнної" зими і стан енергосистеми розповів генеральний директор ДТЕК Енерго Ільдар Салєєв. 

За його словами, розуміючи і відчуваючи, що теплова генерація залишається затребуваною, все доступе обладнання працювало на максимумі.  

Відео дня

"І навіть не лише для балансування, як зазвичай, але і базовим навантаженням, щоб забезпечувати базовий рівень електроенергії. Особливо в періоди, коли було зростання споживання через погодні умови та низькі температури", – уточнив він.  

Салєєв додав, що також великий фокус зусиль був у тому, щоб повернути якомога більшу кількість потужностей на цей опалювальний сезон. 

"Ми змогли відремонтувати і повернути після обстрілів в енергосистему 10 енергоблоків ТЕС. Також вдалося розконсервувати 2 енергоблоки, які додали в енергосистему 500 МВт потужності. Це також мало свій позитивний вплив – цієї зими блоки працювали на повну потужність", – розповів він.  

За словами Салєєва, на усіх ТЕС вдалося провести планові ремонти енергоблоків. У 2023 році їх було реалізовано 26. Інвестиції компанії в ремонти ТЕС склали майже 4 млрд грн.  

Також цієї зими вдалося забезпечити теплову генерацію енергоресурсами: "Для цього на повну потужність працювали наші вуглевидобувні підприємства. Щоб підстрахуватися, на сьогодні також доставили з Польщі на наші ТЕС майже 320 тис. тонн імпортного вугілля". 

Салєєв також зазначив, що у лютому від обстрілів постраждало три ТЕС ДТЕК Енерго.  

"Є об’єкти, які під обстрілами постійно. Мова про прифронтову Курахівську ТЕС на Донеччині. ЇЇ регулярно обстрілюють, починаючи з листопада. Тільки станція починала працювати, її одразу атакували. Можливо, усі ці атаки були менш помітні в масштабах усієї країни і енергосистеми, але це було відчутно для енергетиків, які працюють на цих об’єктах. Їм доводилося працювати в цих умовах, відновлювати обладнання. На жаль, вони це відчували і на собі, і своєму здоров’ї. В лютому, наприклад, під час чергового обстрілу постраждало 9 енергетиків Курахівської станції", – додав він.  

Салєєв переконаний, що боротьба з енергетичними об’єктами продовжує бути ціллю ворога і цього опалювального сезону. 

Як повідомлялося, з початку повномасштабного вторгнення російські окупанти майже 160 разів обстрілювали теплові електростанції ДТЕК.