За умовами угоди, росіяни зобов'язані прокачувати через Україну не менше 40 млрд кубометрів газу щорічно / фото УНІАН, Володимир Гонтар

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна подасть новий позов до Стокгольмський арбітраж, якщо РФ зупинить транзит газу всупереч умовам контракту.

Про це прем'єр заявив в інтерв'ю виданню РБК-Україна.

Читайте також"Нафтогаз" готує новий позов до Стокгольмського арбітражу проти "Газпрому"

Відео дня

Прем'єр нагадав, що за умовами чинного транзитного договору Росія зобов'язана транспортувати газ через Україну до 2024 року.

За умовами угоди, росіяни зобов'язані прокачувати через Україну не менше 40 млрд кубометрів газу щорічно. Платежі за транзит обов'язкові, навіть якщо газ фізично транспортується українською ГТС.

Шмигаль підкреслив, що в разі порушення умов контракту "ми знову підемо в арбітраж і знову будемо перемагати".

Сума позовних вимог може скласти $7,2 млрд. Також українська компанія зможе повернутися до відкликаних раніше претензій в $12,2 млрд.

Порушення домовленостей

  • 30 грудня 2019 року Україна і Росія підписали новий контракт на транзит газу до Європи строком на п'ять років з можливістю пролонгації на десять років.
  • Документом передбачено, що російський "Газпром" має прокачати через Україну мінімальний обсяг газу в 65 млрд куб.м в перший рік і по 40 млрд куб. м - в наступні 4 роки.
  • 30 квітня 2021 року про можливість нового арбітражу проти РФ заявляв глава НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко. За його словами "Нафтогаз України" почав документування зловживань з боку російського "Газпромому".